Ердоган към турците: Внесете в банка валутата и златото от домовете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644015 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган. СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес чуждестранните инвеститори да имат вяра в турската икономика, въпреки че преди няколко дни уволни трети по ред управител на централната банка за период от по-малко от две години и предизвика вълнение на пазарите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица Ердоган отстрани управителя на централната банка Наджи Агбал, който повиши инвеститорското доверие и подкрепи турската национална валута със серия увеличения на основния лихвен процент, като мярка за борба с инфлацията, която бе приветствана от пазарите. Ердоган замени Агбал с професора по банково дело Шахап Кавджъоглу, който също като турския президент защитава тезата, че "увеличенията на лихвите косвено водят до увеличение на инфлацията". Смяната на управителя на централната банка засили опасенията, че Турция може да се завърне към неконвенционална парична политика и предизвика рязко спадане на турската лира, отбелязва АП.

"Призовавам чуждестранните инвеститори, които инвестират в нашата страна, да имат вяра в силата и потенциала на Турция", заяви Ердоган в реч на седмия конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Колебанията от последните няколко дни определено не съответстват на основите на турската икономика, реалната динамика, потенциала или нейното бъдеще, каза Ердоган.

Турският лидер призова също гражданите да внесат в банките чуждестранната валута или златото, което държат вкъщи, за да помогнат на икономиката.

Въпреки трудностите за турската лира от средата на 2018 г., Турция е една от малкото страни, които постигнаха икономически растеж през 2020 г., благодарение на правителствени стимули, данъчни облекчения и евтино кредитиране от държавните банки, посочва АП.