Откриха 29 млн. дози ваксини на "АстраЗенека" в предприятие в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644030 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Около 29 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" срещу КОВИД-19, са открити при инспекция на предприятие в Италия. Фармацевтичната компания казва, че те са предназначени за ЕС или за дарение за по-бедни страни чрез международния механизъм КОВАКС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През уикенда по искане на ЕК италианските сили за сигурност инспектираха предприятие на компанията "Каталент" в Анани, близо до Рим. При проверката бяха открити дозите от ваксината на "АстраЗенека". Италиански представител каза тогава, че те са били предназначени за Белгия.

Европейският депутат Петер Лиезе от партията на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че информацията за откритите ваксини го е оставила без думи. Той призова "АстраЗенека" да изясни ситуацията. Последваха още реакции, които показаха какво ниво на недоверие има в ЕС към англо-шведската фармацевтична компания, която намали доставките на ваксини за блока на 100 милиона дози от договорените 300 милиона до края на юни.

Днес "АстраЗенека" поясни, че повечето от дозите в предприятието на Каталент са били за ЕС, а останалото за по-бедни страни по схемата КОВАКС. "Не се планира експорт на ваксините, освен този за страните по механизма КОВАКС. 13 милиона дози от ваксината чакат данните от качествения контрол да бъдат оповестени, за да бъдат разпределени по схемата КОВАКС", се казва в изявление на компанията. Останалите 16 милиона дози ще бъдат доставени за Европа този месец и през април.
Засега ЕК отказва да коментира случая с откритите в завода в Анани дози. Коментар не е направен и от компанията "Каталент". Според европейски представител някои от дозите в предприятието в Анани може да са дошли от завод в Нидерландия на подизпълнителя на "АстраЗенека" - "Халикс".

Заводът в Анани отговаря за пълненето в шишенцата на дозите на "АстраЗенека", произведени в завода на "Халикс". В завода в Анани се пълнят и шишенцата с ваксината, произведена в Белгия от друг подизпълнител на "АстраЗенека" - "Термо Фишер Сайънтифик".

Гореспоменатите две предприятията на подизпълнители на "АстраЗенека" са упоменати в договора между фармацевтичната компания и ЕС, сключен през август за доставки на ваксини за блока. Но предприятието на подизпълнителя "Халикс" все още не е одобрено от ЕС, тъй като "АстраЗенека" не е предоставила достатъчно данни на европейските регулаторни органи. Така че ваксините, произведени там, не могат да бъдат използвани в ЕС, докато предприятието на "Халикс" не бъде одобрено. "АстраЗенека" и европейски представители очакват това одобрение да дойде в идните дни.

"Халикс" е също така и сред доставчиците на ваксината на "АстраЗенека" за Великобритания, която призовава ЕС да позволи транспортирането на дозите, произведени в предприятието на "Халикс" в Нидерландия. Великобритания досега не е изнесла ваксини на "АстраЗенека" за ЕС, въпреки че две британски предприятия са упоменати като доставчици за блока в договора на АстраЗенека с ЕС.

Халикс казва, че е започнала производството на ваксини за ЕС през декември и че има капацитет за производство за около 5 милиона дози месечно. Компанията отказа коментар на въпроса колко ваксини вече е произвела и къде са отишли те след това.