Математик: До края на другата седмица ще се усети ефектът от мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644171 www.24chasa.bg
Лъчезар Томов. Снимка Фейсбук

"Ефективното число, което казва един човек колко заразява беше стигнало 1.30 - сега е 1.15. Дай Боже да продължи да намалява, но то все още е над 1. Все още продължава експоненциалният ръст", коментира математикът Лъчезар Томов пред БНТ.

Големият брой заразени води след себе си увеличение на хоспитализациите. При предишната вълна само 6 пъти сме имали над 4000 заразени на ден за период от 8 седмици. Сега само за три седмици 7 пъти отчитаме такива стойности.

В средата на този месец броят на настанените в болница мина 7000 души и само за три дни надскочи 8000. Очакванията са утре вече да минем 9000.

Болните с нужда от интензивни грижи също нарастват - за пръв път имаме толкова много тежки случаи. Вече усещаме ефекта от това - от седмици, според Лъчезар Томов, има значителен скок в леталитета.

"Спокойно до 17 дни може да задминем рекорда, официалния, за починали на ден. При предишната вълна беше около 4 процента, сега е около 6", допълни Лъчезар Томов.

При предишната вълна рекордът беше 221 починали за ден. При тази все още е 187. Възможно обяснение за високия леталитет е, че в официалната статистика влизат много малко от реално заразените.

Ако според данните на университета "Джонс Хопкинс" вчера бяхме на 10-о място в света по смъртни случай на 100 000 души, днес вече сме на девето.

А по техните изчисление за смъртността сред 20-те най-засегнати от вируса страни в момента, ние се нареждаме на трето място. Как ще се развие епидемията от тук нататък - това зависи от това доколко е разпространен британският вариант у нас.

"Ако не е достатъчно разпространен и може още да се разпространява, това само ще увеличи репродуктивното число. Ще бъде по-бавен спадът сега, до изборите би трябвало да видим максимума на хоспитализираните и да започне да намалява, ако има място за всички болни да бъдат приети", каза още Лъчезар Томов.

До края на другата седмица, според математиката, може да се усети ефект от наложените мерки, стига разбира се, да не се окаже, че британският вариант тепърва навлиза у нас.