“Пфайзер” прави хапче, което ще лекува COVID-19 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644188 www.24chasa.bg
Персоналът на болница почита с минута мълчание жертвите на вируса във Великобритания. В света са починали повече от 2,75 млн. души. СНИМКА: РОЙТЕРС

Компанията изучава ефекта и от венозен антивирусен препарат

Експериментално перорално антивирусно лекарство срещу COVID-19 е започнала американската фармацевтична компания “Пфайзер”. Разработката е в ранен етап на клинично изпитване. Лекарството ще може да се предписва на пациенти, които се намират в ранен етап на разболяване, съобщава Си Ен Би Си.

“Пфайзер”, която разработи съвместно с германската компания “Байонтек” първата разрешена в САЩ ваксина, обяви, че в лабораторни изследвания антивирусният препарат е

показал мощна

активност

срещу SARS-CoV-2

Кандидатът за антивирусна терапия на “Пфайзер”, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки, съобщава Ройтерс. Инхибиторите се използват при лечението на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, казват от компанията.

“Справянето с пандемията от COVID-19 изисква както профилактика чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса. Ние проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или в интензивни отделения”, заяви главният научен директор Микаел Долстън.

Компанията също така изучава интравенозно приложен антивирусен кандидат при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Изпитанията и за него са в ранна фаза. “Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат

парадигма за

лечение от

край до край,

което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява”, посочи Долстън.

Същевременно Хонконг и Макао спряха използването на ваксината на “Пфайзер”/“Байонтек” заради проблем с опаковката на една от партидите, пише “Гардиан”.

Въпреки че официални представители подчертаха, че не вярват, че има някакъв риск, свързан с безопасността, това е пореден удар върху усилията за масова имунизация срещу вируса.