Меркел отмени локдауна за Великден: Сбърках, моля ви за извинение! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644197 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Ангела Меркел отмени решението за въвеждане на допълнителни ограничения в периода на католическия Великден след множество критики, съобщи ДПА.

“Идеята за затваряне по Великден беше породена от най-добри намерения”, каза германската канцлерка. “Планът беше прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок. Беше моя грешка, единствено моя грешка. Моля за извинение!”, с тези изречения Меркел изумила участниците в срещата, които обаче поздравиха канцлерката за политическата храброст да признае грешката си. Според вътрешни източници на съвещанието тя казала още: “Когато се втурваш с главата срещу стената, обикновено побеждава стената.”

Според отменения план по Великден търговските дейности в Германия трябваше да спрат от 1 до 5 април, а религиозните служби да бъдат провеждани онлайн. Това обаче предизвика много критики заради твърде голямата неяснота на някои от основните му положения и така се стигна до новото спешно видеоконферентно заседание. “Зная, че това предложение породи допълнителна несигурност. Дълбоко съжалявам за това и ето защо искам прошка и от сънародниците ми”, каза германската канцлерка, цитирана от АФП. Меркел съобщи, че на 12 април ще има нови консултации. Германия беше започнала предпазливо да отменя някои от ограниченията по-рано този месец, но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите.

Същевременно Еврокомисията въведе в сряда нови по-строги правила, насочени към износа на ваксини срещу COVID-19, в опит да подобри прозрачността на целия процес. Износът от ЕС вече ще трябва да се основава на принципите на реципрочност и пропорционалност, се посочва в изявлението на ЕК, което означава, че държавите членки ще преценяват дали заявеният износ представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини в самия блок.