Всяка десета жертва у нас вече е млад човек (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644209 www.24chasa.bg
Болниците остават изключително натоварени, само за денонощие новоприетите са над 200. СНИМКА: РОЙТЕРС

С близо 5000 заразени на ден минахме мрачните рекорди от ноември, а пикът тепърва предстои

Приблизително всяка десета жертва на коронавируса у нас през последните дни е млад човек на възраст до 50 години. Това показват данните от Единната информационна система за починалите вследствие на COVID инфекция.

По данните от сряда 13 от всички 119, загубили битката с вируса, са на възраст между 29 и 50 г. А ден по-рано при рекордните за третата вълна 169 починали за денонощие до 50-годишна възраст са били 11 от тях.

С навлизането на британския вариант у нас болниците се напълниха със заразени в активна възраст, тревожен тренд при третата вълна е и все по-честото боледуване на деца. За щастие, досега няма фатален случай с малък пациент, коментират лекари. Но пропорционално на нарастващия дял хоспитализирани от по-ниските възрастови групи подмладяване се наблюдава и при починалите.

С близо 5000 нови болни за ден пък минахме мрачните рекорди от ноември, а пикът според експертите тепърва предстои.

4828 бе най-високият брой заразени, достигнат в края на миналата година. Той бе отчетен на 18 ноември. Пикът във втората вълна е бил на 23 ноември, отчете на един от брифингите в края на януари шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той се определя по показател обща заболеваемост, която тогава е била най-висока - 667 на 100 хил. В момента най-засегнатите области гонят 1000 на 100 хил.

Очакванията са и сега епидемията да повтори развитието си от ноември и да достигнем пик след 5 дни. Надеждите на здравните власти са това да се случи до края на 10-дневния локдаун или да има поне задържане на случаите.

Засега обаче обстановката в почти всички болници остава изключително натоварена - хоспитализираните в страната са вече почти 9000. Само за последното денонощие в болница бяха приети нови 238. Пациентите в тежко състояние и в интензивни отделения надхвърлиха 700.

Сред най-натоварените области са Ямбол и Бургас, като в морския град ще бъдат разкрити още 100 легла - интензивни и такива за неусложнено състояние.