14-те с COVID-19 в Опанец след 2 дози “Пфайзер” – може да не са спазили мерките, докато ваксината още не била активна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9644246 www.24chasa.bg
На 27 януари стартира ваксинацията в домовете за възрастни хора в София. Първи бяха обитателите на дом “Надежда”. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Най-конспиративната теория е, че ваксините им били откраднати, а хората с деменция - инжектирани с физиологичен разтвор

Гаранцията не е срещу инфекцията, а че ще мине леко, категорични са експерти

Поредни страхове и съмнения в качеството на ваксините, които се поставят срещу COVID-19, породи заразяването на 14 имунизирани обитатели от дома за възрастни с деменции в добричкото село Опанец. На тях са били поставени по две инжекции от препарата на “Байонтек-Пфайзер”.

Възникнаха дори подозрения за черен пазар на крадени ваксини, заради който

в спринцовките,

поставени на

болните хора,

нямало

активна съставка

Според медици обаче в случилото се в Опанец няма нищо необичайно. Става дума за хора с деменция, които не се пазят достатъчно, трудно биват заставяни да носят маски, не си мият ръцете.

Ваксините развиват качествена защита от коронавируса на 28-ия ден след втората апликация. Втората доза на заразените пациенти от дома е била поставена на 26 февруари, съобщи за “24 часа” Евелина Димитрова, директор на дома в Опанец. Това означава, че хората от институцията все още нямат протекция от ваксината. При неспазване на предпазните мерки заразяване въпреки имунизацията е възможно, обясняват медиците.

Срещу конспиративната теория е и фактът, че въпреки положителните проби за коронавируса инфекцията при 14-имата от Опанец протича леко. Именно лекото изкарване на болестта е главният ефект от ваксинацията по принцип. И всъщност случаят доказва, че той сработва.

Тази теза защити в коментар на случая и здравният министър Костадин Ангелов. (Виж неговите думи в карето долу.)

От заразените в Опанец 11 са били без никакви симптоми, а трима - с лека температура. Хората са на възраст от 69 до 88 г. Починалите са двама, които обаче не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания.

32-ма са общо заразените с COVID-19 от началото на март в дома, в който има 41 обитатели. 18 са били тествани на 7 март, 14 - на 14 март. От тях шестима са имали лека температура и са били приети в COVID отделението в болницата “Карвуна”. Трима от хоспитализираните не са били ваксинирани. Останалите са без симптоми. Има заразени и сред персонала.

“Никой не може да даде правилния отговор за ситуацията. В момента

всички хора са

добре - нямат

температура, дихателни оплаквания, хапват си, спокойни са”, разказа директорката на Димитрова.

Първите симптоми при заразените хора в Опанец са отчетени на деветия ден след поставянето на втората доза, съобщи шефката на РЗИ - Добрич, д-р Светла Ангелова.

Още при получаването на първия сигнал за коронавирус в дома местната РЗИ е сформирала екип и на следващия ден са взети проби от 61 души - персонал и потребители на социалната услуга, разказа тя. Днес вече трябва да са изписани всички приети в болница “Карвуна”, съобщи още Ангелова.

Научните проучвания на ваксините досега също потвърждават версията, че всъщност ваксините в Опанец са сработили и са защитили хората от болестта.

Инфекциите, които се регистрират при ваксинирани хора, са напълно очаквана част от всеки процес, се казва например в позиция на Американския център за инфекциозни заболявания.

Експертите обясняват, че това е причината нито една ваксина да не достига 100% ефективност при изпитанията.

Всеки от прилаганите през последните месеци препарати осигурява близо до

100% процента

защита, но

срещу тежко

боледуване

от COVID и хоспитализация. Никоя не е обещавала, че имунизираните никога няма да се заразят. Във Великобритания, която изцяло вече ваксинира възрастното си население с препарата на “АстраЗенека”, се отчита сериозен спад на хоспитализация и много убедителен на смъртните случаи. Както и в Израел, ваксинирал населението си с този на “Пфайзер”.

Двете разрешени в ЕС американски ваксини от типа RNK са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Препаратът на “Пфайзер” след две дози дава 95% ефективност за предотвратяване на заболявания, а този на “Модерна” - 94% след две дози. Но

ако имунизиран

се зарази, то

най-често е

безсимптомно

Човек може да бъде асимптоматичен носител и да има вируса в носните си проходи, така че когато диша, говори или киха, той все още може да предаде новия коронавирус на други. Ето защо и ваксинираните трябва да носят маски и да спазват всички мерки.

Освен това ваксините не действат със задна дата. Може да имате положителен тест, тъй като сте били заразени преди имунизацията и просто още не сте го знаели.

Това се случи със здравни работници в проучване, публикувано от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в понеделник. То установи, че 22 от 4081 ваксинирани медици са тествани положително след получаване на първата доза.

Заради всичко това се явява и друг въпрос без отговор - т.нар. ваксинационни сертификати може и трябва ли да се използват като гаранция, че притежателят им не представлява заплаха за останалите. Доказателство за това засега няма.

Случаят доказа, че ваксините пазят от тежко боледуване

Случаят в село Опанец доказа, че ваксинираният човек може да е носител на вируса или да има леки симптоми, но няма да загине или да стигне до усложнение. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като стана ясно, че 14 от обитателите на дома за възрастни с деменция в село Опанец са с положителен резултат за коронавируса, въпреки че са ваксинирани и с втора доза от ваксината на “Пфайзер”.

“Ваксинираните могат да пренасят вируса, такъв е случаят в Опанец”, обясни той и допълни, че 12 от заразените нямат никакви симптоми и са добре. Само двама имали лека кашлица и температура. За разлика от тях, при останалите 17 заразени, които не са ваксинирани, имало по-тежки случаи. Извън тях има и един починал - също неваксинира. 

“Голямо представително прочуване във Великобритания доказа за ваксината на “Пфайзер” и на “АстраЗенека”, че рискът от постъпване в болница след първа доза от 28-ия до 34-ия ден пада със 100%, т.е. всеки, който е ваксиниран, няма да стигне до болница. Може да се зарази, да разпространи вируса, да развие лека картина, но няма да се разболее тежко”, припомни министърът.

За ефекта на ваксините той даде пример и с медицинските лица.

За разлика от предходните две вълни, предимството при сегашната е, че голяма част от тях са вече напълно ваксинирани и има все по-малко болни и разболяващи се лекари. В ситуацията, в която болниците отново са пълни и леглата бързо се запълват и започват да не достигат, здравите медици са още по-важни за преодоляването и на третата вълна.

Данните показват и двоен скок на желаещите да се ваксинират българи, посочи още проф. Ангелов. При изходен процент от около 30 на сто в края на декември сега желаещи са 63%. “Благодаря на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката”, изрази благодарност министър Ангелов.