Пак двоен стандарт в храни – кафе с повече пяна, арабска дъвка и фруктоза в напитки, продавани в България
24.03.2021 21:34; 24 часаЕК пусна резултатите от второ изследване
Ново изследване показва, че практиката за двоен стандарт при храните в ЕС продължава. То е проведено от Съвместния изследователски център - научна служба на Европейската комисия, предоставяща независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.
От доклада става ясно, че в част от проверните стоки в България имат различни съставки от тези в други държави. Едно от разминаванията например е използването на фруктоза вместо захар.
В газирани напитки у нас се слага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа съставката не се ползва. Арабската дъвка е вид фибри, получени от растения. Използва се като сгъстяващо средство и свързващо вещество, което помага да се държат съставките заедно.
При проверена марка кафе в България пък е установено, че то образува повече пяна при варене. Чипс имал най-високо съдържание на сол у нас.
Изследвани са 20 продукта, продавани в различни държави от ЕС. Пробите са взети през септември 2020 г., а тестването е до края на ноември 2020 г. Целта е била да се установи дали разликите в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.
В 10 от хранителните продукта имало значими вкусови различия. Според изследователите това се дължи на различните съставки. Дава се пример със съдържание на портокалов сок в оранжада, на прасковен сок в студен чай, на мазнини в майонеза, на захар в зърнени закуски, на сол в крема сиренето. В същото време по-малки разлики в съдържанието водели по-рядко до значителни разминавания във вкуса - например мазнини в чипсове или какао в напитка на прах.
От ЕС посочват, че експертите, които са правили изследването, са специално обучени и поради това било вероятно обикновеният потребител да не усети същите разлики във вкуса. Посочва се още, че потребителите не формират решението си да купят продукт само заради вкуса, а могат да бъдат повлияни и от други фактори като например цената.
Експертите правят уговорката, че качествата на суровините и производството в различни заводи не може да се контролират до такава степен, че да има напълно еднакви продукти. Посочва се още, че резултатите са от сравнително малък брой проби и те не можели да служат за обобщение.
Първото изследване за двоен стандат при храните в ЕС бе публикувано в средата на 2019 г. Тогава бе наблегнато на разликите в състава на хранителните продукти и бе установено, че такива има в една трета, без това да е посочено на етикетите.
Премахването на двойния стандарт при храните ще стане едва през май догодина, когато в сила влиза приетата за това евродиректива. (24часа)
-
Холивудската звезда Лиъм Нийсън снима “Спомени” сред яхти в Созопол
-
3122 са новозаразените с COVID-19 - 17.9% от изследваните, 3098 са излекувани
-
Няколко простреляни в гимназия в САЩ (Видео)
-
“Байерн” замина без Левандовски за Париж
-
Смъртните случаи от COVID-19 в Европа са надхвърлили 1 милион
-
US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики)
-
Евтим Милошев с COVID, жена му и синът му също
-
Коритаров: Всички вие, чиито съдби съм променил – извинете!
-
Лора Крумова: Коритаров обичаше да ме изпитва в ефир. Недостижим интелект!
-
За Коритаров беше без значение дали е в голяма телевизия или в кабеларка
-
Слави, който се покланя на публиката
-
БТА ще излъчи интервюта с девет носители на голямата награда "Аскеер"
-
Прогнози 2021: Доверието във фармацевтичния и здравния сектор ще е най-сериозното предизвикателство през следващите години
-
PHD е обявена за Медийна мрежа на Европа, Близкия изток и Африка в наградите на списание Campaign за 2021 г.
-
All Channels става представител на австрийската дигитална агенция Datenwerk
-
Чужди инвеститори ще развиват дигитално “Телеграф”, “Спортал” ще купува продукти и извън спорта
-
Известни са финалистите в IAB MIXX AWARDS 2021
-
Две свободни позиции в агенция Interpartners