Отказали ли са прием в болница на бременната в 6-ия месец художничка от Бургас?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9658225 www.24chasa.bg
Лора Янева. Снимка:фейсбук

Близки на загиналата Лора Янева: Върнали са я, защото нямало свободни легла

От УМБАЛ Бургас: Пациентката сама е подписала отказ за хоспитализация

Приятели на загиналата след усложнения от COVID-19 бургаска художничка Лора Янева, бременна в шестия месец,  алармираха в социалните мрежи, че на 17 март й е бил отказан прием  в УМБАЛ Бургас след преглед в Спешния център, а обяснението било, че няма свободни легла и че вкъщи за нея ще се грижат по-добре. 

Нейната приятелка и колежка Ангелина Недин е качила пост на страницата си във фейсбук, озаглавен „До разследващите случая Лора Янева“. В него тя пише: Лора получава първи симптоми на заболяване на 14.03 /повишена температура/. На 15.03 си прави по препоръка на лекар тест за коронавирус в лаборатория, който се оказва положителен. На 17.03 е върната от болница, поради липса на свободни места, като и е обяснено, че вкъщи ще се грижат за нея по-добре. На 19 е приета в болница, след като е била в тежко състояние и след помощта на видни бургаски личности! Изказванията по медиите за 10-11 дневно лечение вкъщи не са истина. Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!“.

От УМБАЛ Бургас обаче категорично отричат подобни твърдения и разкриват, че Лора Янева сама е отказала да бъде хоспитализирана. Ето становището на болницата, разпратено до медиите:

"Лора Янева идва в УМБАЛ Бургас за първи път в 14.20 ч. на 17 март с линейка на „Спешна помощ“. Споделя, че преди това е била на домашно лечение. Прегледана е от дежурния лекар в триажа. В 15 ч. е консултирана е с акушер-гинеколог, извършено е и ехографско изследване. Мнението и на дежурния лекар, и на АГ-специалиста е, че тя трябва да бъде приета за болнично лечение. Към този момент състоянието й не е особено тежко, а сатурацията е 98%.

Акушер-гинекологът предписва терапия, която да се прилага, след като бъде настанена в болница. Предложението за хоспитализация е записано в листа от дежурния лекар, но пациентката собственоръчно написва, че не желае такова в Лист за преглед на пациент в КДБ/СО №6269 от 17.03.2021.

На 19 март вече е приета във влошено състояние. Веднага е започната терапия. Ден по-късно оплакванията се задълбочават, състоянието става критично, което налага преместване в реанимация и интубация. Свикана е експертна лекарска комисия, която излиза със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката. Операцията е извършена веднага".

В прессъобщението се уточнява, че по време на престоя на родилката в УМБАЛ Бургас е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на КОВИД-19, включително ремдесевир и реконвалесцентна плазма. Били са проведени  консултации с лекари от Александровска болница, както и с реанимацията на Военномедицинска академия.

За тежкото й състояние и алгоритъма на лечение е информиран и министърът на здравеопазването при посещението му в Бургас на 23.03 т.г.

От УМБАЛ Бургас заявяват, че по случая е назначена вътрешна проверка за изясняване на всички обстоятелства относно диагностично-лечебния процес.

"Поднасяме съболезнованията си на семейството и съжаляваме, че се налага да разпространяваме тази информация, но публикуването на неистини не е в полза на обществото ни и още повече обезсърчава усилията на лекарските екипи, които дават и невъзможното от себе си, за да помогнат на всеки свой пациент", казват още от бургаската болница.