"Лансет": Китайската ваксина на базата на рекомбинантен протеин срещу COVID-19 е безопасна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9660821 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китай одобри за спешна употреба ваксина на базата на рекомбинантен протеин срещу новия коронавирус. Резултатите от първата и втора фаза на клиничните изпитвания бяха публикувани наскоро в медицинското списание "Лансет". Според Дай Лянпан, учен от Института по микробиология на Китайската академия на науките, в двете фази на клиничните изпитвания на ваксината в Китай са участвали 950 здрави доброволци на възраст между 18 и 59 години. Проучванията са били радномизирани и плацебо-контролирани, за да се прецени дали ваксината е безопасна. Резултатите показват, че тя е ефективна и не е опасна за живота на хората, предава Радио Китай.

"И в двете фази на клиничните изпитвания нямаше сериозни нежелани реакции при повечето доброволци, а при тези, при които се повиха леки, се възстановиха без лечение. По отношение на ефективността на ваксината, 70% до 80% от доброволците произведоха неутрализиращи антитела след инжектирането на две дози, а след третата това бе възможно при 97%, като нивото на антителата бе два пъти повече, отколкото при оздравял пациент", каза Дай Лянпан.

До момента четири китайски ваксини са получили условно разрешение за употреба, а една е одобрена за спешни случаи. Дай Лянпан е уверен, че непрекъснатото трупане на опит в основните изследвания и в трансформирането на научните и технологични постижения е от голямо значение за ускорената разработка на ваксини срещу COVID-19.