Ген. Бояджиев пред "168 часа": Сталин нарежда разстрела на Трайчо Костов, крие данни III ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9661433 www.24chasa.bg
Хенрих Шпетер

В предишната част на интервюто с ген. Бояджиев той разказва по перипетиите около операцията срещу Иван Асен Георигев и за спасения от Израел Хенрих Шпетер. Той е осъден на смърт в България, но Збигнев Бжежински, Хенри Кисънджър, САЩ и Израел организират кампания за спасяването му. В крайна сметка СССР ни моли да го разменим с техен задържан шпионин в Израел. Подробности можете да научите тук и тук. 

- Г-н Бояджиев, очевидно Шпетер е бил много ценен?

- Докато работи в ООН, той е на служба там, не е български дипломат, но не е от калибъра на Иван Асен.

- Тогава руснаците шпионираха ли ни?

- Ако имате предвид актуалния скандал, мога да кажа, че по време на Студената война приятелското разузнаване не бе особено активно. СССР не провеждаше активна шпионска дейност в България, защото не им е било необходимо. Всичко, което са искали да знаят, те го получаваха. Трайчо Костов затова го осъдиха на смърт, защото на един етап като министър на икономиката дава разпореждане да не се предоставят на руските съветници у нас данни за експортните ни цени. Сталин казва: "Мерзавец! Ти от нас ли ще криеш?" Така Трайчо Костов го осъждат още преди да приключи делото. Каквото им е трябвало на руснаците, те са го получавали. Сега на новите ни партньори също не им се налага особено много да разузнават, защото каквото поискат, го получават. Разбира се, че всички имат резидентури, но знаят почти всичко. Като аргумент само ще припомня как един от директорите на българското разузнаване след промените, който от ефрейтор стана генерал, пристигна от САЩ и на Летище "София" журналисти го попитаха какво се е договорил там. Отговорът му бе: "Ние вече нямаме никакви тайни от американските си колеги!"

По-голяма глупост от това едва ли има. Съжалявам само, че никой не го попита: А американците имат ли тайни от нас? Тогава още не бяха чували за приятелско разузнаване, така че подобна афера с американски дипломати сега няма как да възникне. Правилата на играта са други, а това, че се появяват такива скандали седмици преди изборите, е друг въпрос.

Знаете ли, и аз, и вие минаваме за специалисти по Кеймбриджката петорка. Аз имам книга по този въпрос, и вие написахте интересна книга, не с всичко съм съгласен в нея, но хипотезата ви е атрактивна и си заслужава да се работи по нея. Честно казано, ми прозвуча почти като виц, че толкова години след Кеймбриджката петорка се появи и Софийска петорка. Всеки непредубеден, както и да ги сравнява, ще види, че разликата е от небето до земята.

Какво се имат предвид за броя на хората и факта, че е заловена компактна група, четете ТУК.

Предишните две части на интервюто можете да прочетете тук и тук. 

В  книгата
В книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд" е описана цялата история на Ким Филби и Кеймбриджката петорка на базата на разсекретени документи в британския архив и на разговори с близки на разузнавача.