Владимир Кисьов, водач на листата на ВМРО в Пловдив-област: Агресивно ни натрапват идеологии и рушат българските ценности, устояли на 500 г. чужда власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9661531 www.24chasa.bg
Владимир Кисьов

- Не вярваха, че ще вдигнем минималната пенсия, сега ще преизчислим и останалите

- Нека повече успели и богати хора влизат в политиката

- Не спирате да “биете камбаната”, г-н Кисьов, и да предупреждавате, че българските християнски ценности са в опасност. Действително ли е толкова тревожно?

- Като родолюбци сме длъжни да предупреждаваме, защото тази опасност пълзи и ще ни връхлети с голяма сила, ако не се вземат мерки. Става въпрос за джендър идеологията. Към нейните представители ВМРО и членовете ѝ проявяват толерантност, но ни безпокои начинът, по който ни я натрапват. Не може да се налагат такива “ценности” особено в началното образование. Точно това ни притеснява.

- Смятате, че се рушат утвърдени християнски норми?

- Нека се върнем в историята. Семейното огнище винаги ни е спасявало.

Дори 500-те години османска власт не са успели да принудят българите да се откажат от своята вяра и ценности. А точно те са съхранили българщината в най-мракобесните времена.

Опасността няма

да дойде днес

или утре, а

след 10-20 г.

Затова бием камбаната. После ще бъде късно. Надеждата е, че все пак нашето общество е консервативно. Но това не означава, че трябва да стоим и да не се противопоставяме на подобна пропаганда. Смятам, че дебатът тепърва ще се засилва. Агресивното натрапване на тези “ценности” е заплаха и за устоите на нашето общество.

- Баща сте на две дъщери, завършили образование в чужбина и в момента живеят и работят в България. По ваше настояване ли се върнаха?

- Едната ми дъщеря е на 30 г., другата - на 26. Никога не сме им оказвали влияние с майка им върху тяхното развитие и избор къде да намерят своето щастие. След 1990 г. паднаха границите в обединена Европа и днес се пътува по-бързо до Лондон, отколкото от София до Варна. Поколението на моите деца видя добрите и слабите страни на онзи свят.

Изборът да се

приберат в

България е

изцяло техен

Възпитавали сме ги, където и да са по света, никога да не забравят корените и рода си.

- Призовавате младите да се отнасят с уважение към възрастните - нещо, което преди го имаше, но в последно време сякаш не се забелязва. Какви са причините?

- Въпрос на възпитание и донякъде на образование. Не става дума само за отношението към възрастните. Не забелязвате ли как шофьорите не си отстъпват предимство, бибипкат си нервно? Нужна е повече толерантност. Навремето ни възпитаваха, че винаги трябва да помагаме на възрастните.

Мисля, че поколението на децата, които се прибират от чужбина, ще възроди тази добра практика.

За да е силна държавата и да са щастливи хората, е нужно уважение към околните. Същото е и в политиката. Винаги съм пледирал за повече диалог. И ще продължа да го правя.

- Патриотизмът, който проповядвате, върви ръка за ръка с национализма. Той е прекрасно чувство, когато прокламира любов към отечеството. Но няма ли опасност да се изроди в шовинизъм, ако се насъскват държава срещу държава, култура срещу култура и религия срещу религия?

- Всички изкривявания могат да бъдат пагубни и не бива да се допускат. Патриотизъм означава да обичаш родината си и да я пазиш безкористно. Той изгражда националната ни гордост, акцентирайки върху постиженията от миналото и настоящето. Нямаме ли това самочувствие, не можем да бъдем успяла нация. А България има с какво да се похвали. Но

в последните

20 г. се появиха

псевдопатриотични

формирования,

проповядващи

омраза срещу

други народи

и етноси. ВМРО никога не е толерирала това. Патриотизмът означава да обичаш своята родина и да не мразиш околните.

- На една от срещите ви в Карловско казвате, че не бива да мразиш съседите си. Докъде могат да доведат подобни настроения?

- До напрежение и конфликти, които са деструктивни. Един пример. Най-много бой, така да се каже, е отнесла Финландия от Русия в миналото. Но днес финландците правят супертърговия с Русия, което поддържа икономиките на двете съседни страни. Апелът на ВМРО е: имаме семейство - Европейския съюз. Всички останали извън него са наши приятели и трябва да намерим начин как да си бъдем взаимно полезни.

- Какво ви казват хората по време на кампанията?

- В Пловдивска област има 18 общини и почти навсякъде хората сочат като основен проблем инфраструктурата. Тези дни бях в асеновградски завод, където работят 150 души. Говорихме и за COVID кризата. Казах им, че трябва да се имунизират. Те ми отговориха, че желаят, но няма достатъчно ваксини. Докато

в Пловдив има

дози на една

от фирмите,

но поради разни

спекулации,

хората не искат

да се ваксинират

Това е безумно. В САЩ преди месец положителните проби бяха 25% от тестваните, вече са към 5% в резултат на имунизацията. Как го правят? На голям булевард с 6 платна спират автомобили, вдигат ръкава шофьорите и пътниците, бодват ги и те си продължават. Затова президентът Байдън каза, че 4 юли ще бъде денят, в който ще е победен вирусът в САЩ.

- Като човек от бизнеса, колко трябва да е според вас средната заплата, за да живеят българите нормално?

- Според мен средната заплата трябва да е 1600-1700 лева.

За двама души

в семейството

доходите трябва

да са повече от

3000 лв., за да

живеят достойно

Все пак сме в Европа. Това е постижимо само чрез развитие на икономиката. Никой не вярваше, че ще бъде вдигната минималната пенсия. Вече е факт. Следващата стъпка на ВМРО е да бъдат преизчислени пенсиите на другите хора с по 30-40 г. трудов стаж. Знаем как и можем да го постигнем.

- Защо предприемач като вас, който от 30 г. е в бизнеса, иска да е народен представител?

- Занимавам се с политика от 17 г. Винаги казвам на мои приятели - успели хора, да влизат в политиката, независимо от кои партии. Политиците трябва да са образовани, можещи и знаещи. Само с такива хора България може да просперира, защото не отиват в парламента за едната заплата. Да бъдеш политик, не е професия, а призвание - да можеш да виждаш процесите зад хоризонта.

- Наскоро заявихте, че не е далеч времето, когато Пловдив и Асеновград ще се свържат. Възможно ли е?

- Просто пътят е такъв. Пловдив е административният център на областта и непрекъснато алармира, че територията му е тясна и трябва да привлича по-малките общини. Не. Световната практика показва, че главният град е един, а около него са сателитните населени места. Това в никакъв случай не означава, че Асеновград ще мине под административно подчинение към Пловдив.

Не може да се присвояват територии от други общини. Добрият пример е разширението на пътя Пловдив-Асеновград и виждате около него как непрекъснато никнат нови заводи, които свързват двата града.

Когато имаш добра инфраструктура, защо трябва да живееш в центъра на Пловдив? Затова парите от зелената сделка ще са за повече интегрирани проекти между общините. Това е една от задачите, за които ще се боря, както и да върнем лобито на Пловдив в София.

CV

Владимир Кисьов е водач на листата на ВМРО в Пловдив-област. Роден е на 25 февруари 1966 г. Завършил е Университета по хранителни технологии, специалност "Технология на продуктите за обществено хранене.

В бизнеса е от 1990 г. в областта на туризма, строителство и управление на хотели, изграждане на офис сгради и жилища.

4 манйдата е общински съветник в Пловдив. Семеен, с две дъщери и внучка и внук.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.