Изследват и панголините като вероятен източник на пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9662271 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Освен прилепите, и панголините са обект на изследване от учените като вероятен източник на пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА.

Учени са препоръчали панголините да бъдат включени като обект на проучване в търсенето на произхода на коронавируса, прескочил върху хората. Норките и котките също могат да бъдат гостоприемници на вируса, пишат в окончателния си доклад учените, търсили източника на новия коронавирус в Китай по поръка на Световната здравна организация, предава БТА.

Експертите не изключват вероятността вирусът вече да е циркулирал в други страни, преди да бъде открит в китайския град Ухан през декември 2019 г. Но от качеството на предишните проучвания по въпроса има много какво да се желае, се посочва в доклада. Според експертите са нужни още проучвания.

С доклада ще бъдат запознати представителите на 194-те страни-членки на СЗО в Женева днес, след което документът ще бъде публикуван онлайн. ДПА е получила достъп до него предварително.

Разследването бе проведено в напрегната политическа атмосфера. Китай искаше да не бъде сочена като причина за пандемията. Според критиците страната не е дала на 17-те международни експерти пълния достъп, който са поискали и е оказала натиск при подготовката на доклада. Участниците в изследването обаче отричат това.

Версията, че вирусът случайно е бил изпуснат от лаборатория и така се е разпространил се смята за "крайно невероятна" според експертите, отбелязва агенцията.