Как ще живеем след четвъртък: само навън в ресторанта, на театър, кино и фитнес - до 30% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9662654 www.24chasa.bg
От април отварят заведенията, които имат градини и тераси.

- Поетапно разхлабване на мерките от април

- Моловете и нощните заведения остават затворени

- Без мероприятия на закрито до края на април

- Борисов: До юни ще излезем от пандемията

Противоепидемичните мерки ще бъдат отпускани поетапно през април. Децата от яслите и градините ще се върнат присъствено, театри, галерии, музеи и фитнеси ще отворят на 30% от капацитета си за посетители. От началото на следващия месец заведенията, които имат площи на открито, също ще могат да приемат клиенти.

Това са първите мерки по разхлабване на третия противоепидемичен локдаун, който бе въведен на 22 март. Тогава бяха затворени всички училища, ясли и градини, вузове, ресторанти, молове, големи нехранителни магазини с площ над 300 кв. м, фитнеси, басейни, кина и театри, игрални зали и казина. Причината бе скокът на новозаболелите от коронавирус в страната. От националния оперативен щаб тогава обявиха, че бизнесите може да бъдат отворени отново от 1 април, но допуснаха и вероятно удължаване на мерките за някои.

Разхлабването обяви във вторник здравният министър Костадин Ангелов, след като прие доставката на 51 хил. ваксини “Модерна”. Вечерта той издаде и заповед с новите правила.

Яслите и детските градини ще отворят на 5-и април, а от 12-и април се възстановява присъственото обучение на учениците от 1-и до 12-и клас. В следващата седмица трябва да бъде обявен график как децата ще се връщат в училище, като той ще засегне тези от 5-и до 12-и клас, които и преди затварянето редуваха две седмици присъствено с две седмици онлайн обучение.

Обикновено с децата от детските градини присъствено се пускат и учениците в начален курс. Сега обаче започва редовната пролетна ваканция за учениците, която е от 3 до 10 април.

Заведенията, които имат площи на открито, ще могат да работят. Вероятно ще се въведе и

ограничение

колко от

капацитета на

терасите и

градините ще

може да се

ползва

от клиентите. Тази промяна обаче не обхваща нощните заведения и те ще останат затворени.

Междувременно вчера собствениците на заведения обявиха, че са съгласни с ограничението за работа само на откритите площи, но

при условие че

ще продължат да

им се изплащат

компенсации

по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за този период. От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си. В понеделник от Сдружението на заведенията пък

настояха и за

отваряне на

нощните

заведения от

15 април

Големите магазини и моловете също остават затворени, но с изключения. В търговските центрове ще могат да работят, както и досега хранителни магазини, аптеки, оптики, магазини за домашни любимци и т.н.

Изключение

се прави и за

магазините,

които могат да

осигурят площ

на отворено

пространство

При затварянето сега именно така работеха големи магазини, които изкарваха стока от първа необходимост пред обектите, а останалата част от продуктите можеше да се резервира онлайн и да се плати и получи на място.

От асоциацията на ритейл центровете реагираха вчера с напомнянето, че са единственият бранш, който не е работил в продължение на близо 5 месеца, без да получи ефективна финансова подкрепа. Освен това според организацията големите и мощни вентилационни системи на моловете правели въздуха в тях съпоставим с този на външната среда.

Мероприятия на закрито няма да бъдат разрешавани до края на април, стана ясно още от изказването на Ангелов.

От средата на март у нас средно

на ден се

регистрират

по 4 хил. нови

заразени

Настанените в болница COVID пациенти наближават 10 хил. души.

Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме, успокои Ангелов. Той заяви, че ако има затруднения с получаване на кислород в българските болници, ще издаде заповед да се спре износа му.

“Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция”, продължи той.

Дори и в най-засегнатите от коронавируса области медицинска помощ не е отказвана заради недостиг на ресурс, категоричен бе и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В понеделник на среща при премиера Бойко Борисов той направи прогноза, че

тази или другата

седмица се

очаква да бъде

достигнат пикът на заболелите в третата вълна у нас.

Надяваме се да сме на най-високата точка на пика на третата вълна, коментира вчера Ангелов. Мнението на експертите е решаващият фактор за отварянето, каза още той.

За поетапното разхлабване е взето предвид и това, че “около милион, милион и половина български граждани са имунни”, обясни Кунчев. Той не можел да направи точна сметка, но според него официално 250 хил. са преболедувалите, като “вероятно реалната бройка е 500 хил. най-малко”. Към тях се добавяли и 445-те хил. ваксинирани.

“До края на месеца ще минем 700 хил. ваксинирани, убеден съм. Това означава към

1,5 млн.

българи

да са или

ваксинирани,

или да имат

антитела

Разчитам много на личните лекари - по 10-15 хил. ваксини на ден да се поставят. До май-юни ще излезем от пандемията”, коментира премиерът Бойко Борисов при посещението си на новата спортна зала в русенския град Бяла във вторник.

“Поетапно започваме да разхлабваме мерките. Сутринта имахме съвещание. От понеделник тръгват детските градини и яслите. Училищата тръгват в момента, в който се върнат децата от ваканция”, заизрежда той. Според Борисов това е оптималният вариант между мерки и щадене на психическото здраве на хората.