САЩ споменават побоя над Слави Ангелов в доклада за човешките права в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9663208 www.24chasa.bg

Като пример за нападение над журналисти от Държавния департамент на САЩ дадоха атаката над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов

Властите в България "предприеха стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства срещу правата на човека, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем". Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

В частта за България от доклада външнополитическото ведомство на САЩ отчита като сериозни проблеми случаите на "полицейско насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения върху свободното изразяване, в това число медийна цензура, насилие и заплахи с насилие срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медии" и други.

"Пример за нападение срещу журналисти е атаката на 17 март от трима маскирани мъже срещу видния разследващ журналист и главен редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов пред дома му, които го биха и му нанесоха тежки наранявания. На 23 април главният прокурор съобщи, че полицията е арестувала предполагаемите нападатели, братята Георги и Никола Асенови и Бисер Митов. Освен това главният прокурор заяви, че „лицата, които се стремят да дестабилизират правителството, са обекти на наказателно разследване и се крият ... извън страната“ и е разпоредил разследване на нападението. Към декември продължава досъдебното производство; един подсъдим беше освободен под гаранция", пише в доклада.

Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото, в това число на печата. "Остават обаче притеснения, че корпоративният и политически натиск, в комбинация с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и мрежи за разпространение. . . значително са навредили на медийния плурализъм", се казва в доклада.

Държавният департамент говори за безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки.

Американската дипломация отбелязва още, че в България няма отвлечени или убити от властите хора, няма политически затворници и като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми.

Правителството не е ограничавало достъпа до интернет или цензурирало онлайн съдържание. Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви. Конституцията и законът гарантират свобода на мирно събиране и сдружение и правителството в повечето случаи спазва тези права, се казва още в документа.

Днес държавният секретар Блинкен обяви публикуването на Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г. Съединените...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Tuesday, March 30, 2021