Робот-риба, който се "самовъзстановява", чисти мръсната вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/9663687 www.24chasa.bg
Снимка: American Chemical Society

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили плаващ робот-риба, който е способен да се "самовъзстановява", пише руският сайт "Вести".

Разработчиците отбелязват, че плаващите роботи най-често са направени от полимери или мек хидрогел. Водната среда може да увреди корпуса на подобни устройства, поради което учените са решили да усъвършенстват своята разработка.

Инженерите са конструирали малък робот с дължина едва два сантиметра. Те са направили средния му слой водоустойчив, а долния - от проводящ материал. Горната част на устройството е покрита с магнетизирани частици, така че частите му да са свързани правилно помежду си. Опашката на робота е от платина, обясни БТА.

Учените са тествали творението си в блюдо Петри. Роботът непрекъснато се движи поради реактивния ефект, създаден от кислорода, който реагира с платината. Освен това всяка от частите на роботизираната риба може да бъде отрязана, като магнитното взаимодействие позволява на устройството бързо да възстанови целостта си.

На практика тази технология може да се използва за пречистване на замърсена вода или по време на хирургични операции. Подобни роботи могат да функционират в тежки условия и няма да "излизат извън строя", ако корпусът им се повреди.