Руски учени установиха още една причина за тежко протичане на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9664508 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Учени от Московския държавен университет "Ломоносов" използваха нов метод за изследване на имунния отговор с антитела на COVID-19 и установиха, че тежкото протичане на инфекцията се предизвиква не от цитокинова буря, а от по-сложно взаимодействие на цитокините, съобщи пресслужбата на университета. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър комюникейшънс", съобщава БТА.

"Тежкото протичане на Ковид-19 е свързано не с цитокинова буря, както активно се обсъжда в научната литература, а с индуцирането на много по-сложен цитокинов модел, притежаващ включително и имуносупресивна активност, която подкопава защитата на организма от вируса. Нашето изследване предлага нов път за лечение на тежка форма на Ковид-19 чрез блокиране на цитокина TGFb1", каза научният сътрудник от отдела по имунология на Московския държавен университет Андрей Круглов, цитиран в прессъобщението.

В научната литература цитокиновата буря се обсъжда активно като основна причина за тежкото протичане на инфекцията. При нея в организма се образува голямо количество - цитокини - пептидни молекули, които предупреждават организма за опасност. Това стимулира имунните реакции за отстраняване на патогените. В резултат на цитокиновата буря човешкият организъм започва да атакува сам себе си и затова повечето протоколи за лечение на COVID-19 са насочени към предотвратяване на цитокинова буря.

Руските учени са изследвали имунния отговор при тежко протичане на Ковид-19 с измерване на отговора на инфекцията с антитела. Оказало се, че при пациентите с тежка инфекция настъпва "превключване" на отговора с антитела и на по-късен етап на заболяването започва да се произвежда имуноглобулин А (IgA2), който не е специфичен към вируса. Така IgА е маркер за настояща или наскоро прекарана коронавирусна инфекция.

Авторите на изследването отбелязват, че при тежко протичане се отделят големи количества от цитокина TGF-b1, който контролира редица важни функции в различни клетки, включително и участва в имунния отговор.