Чуждият бизнес харесва България повече от Сърбия и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/9665263 www.24chasa.bg
Чуждестранните компании харесват условията за бизнес в България. Това е причината през последните години да има построени доста нови заводи.

Иска обаче повече държавна подкрепа и по-добро образование

Почти половината от чуждестранните инвеститори, развивали дейност в последните 5 г. в съседни на България страни, потвърждават, че бизнес климатът в България е по-добър от този в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора. Това показва ново проучване на Manpower Group. То включва мнението на мениджъри от международни компании от 13 индустриални сектора.

Сред основните фактори за положителната им оценка са високото качество на труда, сравнително ниските разходи за него и лесният достъп до други пазари. Други предимства на страната ни са благоприятният данъчен режим, отличното интернет покритие и конкурентните цени за развитие на бизнес. Сред позитивите е посочена и политическата и икономическата стабилност.

Стратегическото ни местоположение, членството в ЕС и развиващата се инфраструктура създавали добри условия за редица сектори като производства и логистика. Лесният достъп до съседни държави позволявал на компаниите да привличат работна ръка от тях, за да попълнят дефицитни позиции, като например в информационните технологии.

Две трети от компаниите успяват да намерят кадри за свободните позиции, а 12% изпитват трудности да привлекат и задържат служителите си, основно в туристическия и строителния сектор. Почти половината мениджъри обаче посочват, че не са доволни от качеството на образованието в страната, като изключение правят предмети като математика, чужди езици, физика и химия.

Малко над половината от компаниите няма да съкращават хора в следващите три месеца. Но искат по-силна подкрепа от държавата за развиване на бизнес дейност.