8 умения, за да се реализират успешно младите след COVID (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9665310 www.24chasa.bg
8 умения, за да се реализират успешно младите след COVID (Графика)

След края на пандемията работното място и работния пазар вече няма да са същите, предупреждават експертите на Европейския портал за трудова мобилност

Пандемията от COVID-19 разтърси досегашния ни свят из основи, промени всекидневието ни, навиците ни, научи ни да не планираме дългосрочно и да не разчитаме, че бъдещето ни е в кърпа вързано. Това, което допреди година ни се струваше възможно, вече не е, и обратното - невъзможни на пръв поглед неща започнаха да се превръщат в реалност неимоверно бързо.

В този толкова бързо променящ се свят много хора загубиха почва под краката си. Оказа се, че знания и умения, които са трупали с години, изведнъж станаха безполезни, а други получиха неочаквана стойност. Експертите са категорични - в пост-COVID епохата работното място и трудовият пазар вече няма да са същите.

Ще се появят нови професии, но преди всичко ще са нужни нови важни качества, които младите хора ще трябва да развиват, за да успеят да се реализират успешно в утрешната действителност. Ето и 8-те основни сред тях, определени от специалистите на EURES - Европейския портал за трудова мобилност.

Лидерство

Дори и разпространението на коронавируса да се забави, дистанционната работа, станала необходимост по време на пандемията заради изолацията, се оказа полезна, а дори и изгодна за част от работодателите. Според скорошно допитване 72% от изпълнителните директори на компании и обществени организации са посочили, че биха превърнали в постоянен модел работата от вкъщи. 70% от служителите пък признават, че възможността да работят от дома си поне по няколко дни в седмицата се превръща във все по-важен критерий за избор на работно място.

Тъй като се очаква все повече компании да разрешават на служителите си да работят от дома си, лидерството се превръща в първостепенно качество. Екипните лидери и мениджърите трябва да са способни да вдъхновяват и мотивират колегите си, както и да насърчават сътрудничеството от дистанция. Към това се добавя нарастването на дела на хората на свободна практика или на краткосрочни договори по отделни проекти, при което екипите ще станат по-гъвкави и променливи, така че от всеки ще се изисква инициативност и проактивност.

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е способността за разбиране и осъзнаване както на собствените, така и на чуждите емоции. Тя има различни компоненти - осведоменост, възприятие, определяне на правила, но най-вече ръководене чрез съпричастност, личен пример и сътрудничество. Светът след COVID кризата ще е пълен с несигурност и предизвикателства и компаниите ще се нуждаят от емоционално интелигентни лидери, които ще помагат и ще насочват работниците им при преминаването през тези трудни времена.

Технологични умения

Последната година ясно показа, че технологии като роботиката, добавената реалност, интернет на обектите или изкуствения интелект могат да помогнат на бизнесите да станат по-устойчиви на бъдещи пандемии. Хората, които ще могат да помагат на компаниите да се възползват от тези технологии, ще са изключително търсени в бъдеще. От заводите и фабриките до правните кантори - трудовият пазар все повече ще се нуждае от служители с адекватни технологични умения.

Цифрови умения и

създаване на кодове

Кризата COVID-19 показа, че бизнесите със стабилно дигитално присъствие и опит са много по-малко уязвими по време на пандемии и икономически сътресения. Специалисти с добра подготовка в сферата на цифровия маркетинг, развитието на интернет мрежите, уебдизайна и писането на кодове могат да са незаменими в моменти, когато компаниите преминават през трудни времена. С все по-увеличаващ се брой фирми, които се базират върху дигиталността, възможностите да се прилагат цифровите умения на работното място стават огромни.

Адаптивност

Локдаунът донесе в живота ни редица неочаквани промени. Начинът на работа също е пред тях и работниците, способни да се адаптират бързо към новостите, ще са голяма прибавена стойност за работодателите си. Адаптивността не означава само способност за справяне с променящите се работни задължения, но и способността за непрекъснато учене и овладяване на нови умения и ъпдейтване на старите, които продължават да са ценени на пазара на труда.

Креативност и иновации

Пандемията повече от всякога подчерта нуждата от креативност и иновации. Компаниите, които бързо успяха да се пренастроят, за да предоставят услуги онлайн, или да променят начина си на производство, се превърнаха в ролеви модели за мнозина. В пост COVID света човешката изобретателност и намирането на нестандартни решения ще са от ключово значение както за индивидуалния, така и за колективния успех.

Грамотност в

областта на данните

Компаниите и служителите, които умеят да отгатват бизнес трендовете и тенденциите, са много по-добре поставени да отговорят на неочаквани ситуации. Но за да направят това, те се нуждаят от професионалисти, които са грамотни в областта на събирането и обработването на данните, които могат да интерпретират информацията и да предлагат решения, които са базирани на нея. По тази причина служителите, които притежават подобна грамотност, в бъдеще ще бъдат ценени повече от всякога преди.

Критично мислене

Никога преди пандемията фалшивите новини и дезинформациите в интернет не бяха достигнали такъв разцвет. Затова и компаниите ще трябва да се опрат на критичното мислене, за да правят информирани избори. Медийната грамотност и способността обективно да се преценява информационният поток от различни източници ще бъдат обект на засилено търсене. Критичното мислене помага да бъдат точно и ясно идентифицирани и анализирани проблемите, за да бъде намерен най-адекватният изход.