Атаката срещу Слави Ангелов в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9665562 www.24chasa.bg
Слави Ангелов беше нападнат на 17 март м.г. пред дома му. Трима вече са подсъдими за побоя.

Това е част от диалога, който водим с

приятели и съюзници в стремежа да

Атаката срещу Слави Ангелов в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ (Обзор)

подобрим ситуацията с правата на човека,

пише в официалното съобщение на

американското посолство в София, след като

за 45-а година се публикува документът

с информация от 198 държави

Тежкият побой над главния редактор на “168 часа” Слави Ангелов попадна в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България през 2020 г.

Документът, който се подготвя от 45 години насам и съдържа информация от 198 държави, беше публикуван късно във вторник на сайта на американското посолство в София.

Това е важна част от продължаващия диалог, който водим с нашите приятели и съюзници в стремежа ни да подобрим ситуацията с правата на човека във всички държави, да изградим свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени, пише в официалното съобщение.

Случаят със Слави Ангелов е споменат сред няколко други казуса с журналисти, които пострадаха на протестите срещу правителството и главния прокурор през лятото.

Един от примерите за нападение срещу журналисти е от 17 март. Трима маскирани мъже нападнаха известния разследващ журналист Слави Ангелов пред дома му, биха го и му нанесоха тежки травми. На 23 април главният прокурор съобщи, че полицията е арестувала предполагаемите нападатели - братята Георги и Никола Асенови и Бисер Митов (всъщност фамилията му е Митрев, бел. авт.)”, пише в доклада на САЩ за България.

Цитирани са и

думи на главния

прокурор Иван

Гешев след

ареста на

биячите,

че като поръчители се разследват лица, които искат да дестабилизират правителството, обекти са на наказателно разследване и се крият извън страната.

Точният цитат на Гешев от 23 април е:

Този случай е атака срещу българската държава. Основната версия е, че нападението е свързано с работата на журналиста Слави Ангелов и е резултат на действия на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната и се укриват.

Докладът на

Държавния

департамент

явно е писан

през декември,

защото е посочено, че досъдебното производство продължава и няма присъди. Факт е, че тогава делото още не беше внесено в съда с обвинителен акт, а страните се запознаваха с материалите. Това се случи скоро след това. Отбелязано е още, че един от обвиняемите е освободен с парична гаранция, което е факт от октомври. Това е Бисер Митрев.

Тогава главният прокурор каза още, че макар разкриването на поръчителите при подобен тип престъпления да е сложно, разследването в тази насока продължава.

По делото срещу тримата подсъдими нападатели има данни за хора, които са евентуални поръчители на побоя над Слави Ангелов. Някои от тях са с обвинения и са в чужбина, а други свидетели говорят за лица, които са в България. Така или иначе, делото, което вече е в ход в Специализирания наказателен съд, е само срещу братята Асенови и Бисер Митрев. Ако разследващите стигнат до поръчител и посредници, ще има друг процес.

Преди публикуването на доклада на Държавния департамент

нямаше

индикации, че

случаят се следи

и отвъд океана

Когато Слави Ангелов беше пребит, имаше декларации на журналистически организации. Знаеше се, че делото е под наблюдение от Съвета на Европа. Реагира и зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

“Хората зад бруталната атака трябва да бъдат изправени пред правосъдието”, заяви тя ден след нападението.

Иначе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права в България всички медии у нас с изключение на “Икономедия”, собственост на Иво Прокопиев, са поставени под общ знаменател - “проправителствено отношение”. Според авторите бизнесменът Прокопиев, срещу когото тече съдебен процес за търговия с влияние при продажбата на дялове на едно от енергоразпределителните дружества, е “независим издател” и затова неговите медии са обект на “атаки от политици на всички нива и на административен и съдебен натиск”.

Фактите около част от медийните сделки потвърждават, че данните в анализа на Държавния департамент са преди продажбата на Нова телевизия от бизнесмена Кирил Домусчиев на United Group. Този фонд придоби и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Припомня се, че за език на омразата у нас е предвидено наказание до 4 г. затвор. Говоренето с този език обаче се е увеличило заради присъствието на националистите в правителството.

Иначе

според доклада

“правителството

спазва

конституционните

човешки права

на българите” Отново се говори обаче за проблеми с независимостта на съдебната власт, за “тежки корупционни деяния”, за произволни арести от полицията, които са се случили главно на протестите в София срещу правителството и главния прокурор. Събрани са факти за връщане на бежанци, за насилие срещу роми и деца.

Докладът излиза сега, тъй като по закон държавният секретар Антъни Блинкен трябва да го публикува до 30 март на всяка календарна година. В средата на 2021 г. ще има допълнение за репродуктивните права на жените, а в първата част, която е на сайта на американско посолство, има информация само за домашно насилие и дискриминация на жените.

Сред важните въпроси, свързани с правата на човека, САЩ посочват престъпления, включващи насилие или заплахи с насилие над роми и също лесбийки, хомосексуалисти, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица.

Подчертан е и акцент върху това, че България трябва да признае македонското малцинство: “Властите продължиха да отказват регистрация на етнически-македонски групи като Обединената македонска организация “Илинден”.