БАН изследва комета, която е вероятно най-примитивният обект, откриван досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/9670232 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нови наблюдения, направени с участието на учен от Българската академия на науките, с помощта на телескопа "VLT" на Европейската Южна обсерватория /ESO/, показват, че уникалната комета 2I/Borisov, която е едва вторият новооткрит междузвезден посетител на нашата Слънчева система, е и един от най-примитивните обекти, които са наблюдавани някога. Астрономите предполагат, че тази комета никога не е преминавала в близост покрай звезда, което я прави непокътната останка от облака от газ и прах, от който се е образувала, съобщават от БАН.

Стефано Бануло и неговите колеги, между които е доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия с НАО-БАН, са използвали инструмента FORS2 на телескопа "VLT" на ESO, за да изследват детайлно кометата 2I/Borisov, с помощта на наблюдателната техника, наречена поляриметрия. Тъй като тази техника често се използва за изследване на комети и на други малки тела от нашата Слънчева система, това позволява на екипа учени да сравнят междузвездния посетител с нашите местни комети.

Екипът е открил, че кометата 2I/Borisov притежава поляриметрични свойства, по които много се различава от останалите комети в нашата Слънчевата система с изключение на Hale-Bopp. За нея също се смята, че е примитивен обект, тъй като последното ? преминаване близо до Слънцето е и нейното единствено досега. Съставът на новооткритата комета се възприема за много подобен на този на протопланетния облак от газ и прах, от който се е образувала преди 4.5 милиарда години нашата Слънчева система.

Анализирайки поларизацията и цвета на кометния прах, екипът достига до заключението, че 2I/Borisov е дори много по-примитивна от Hale-Bopp. Това означава, че тя носи неопетнени следи от газово-праховия облак, от който се е формирала.

Резултатите са приети за публикуване в "Nature Communications" и могат да се намерят на адреса: https://rdcu.be/chLEl