Делото за видеонаблюдението на броенето на бюлетините съвсем се заплете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9670249 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Може би до края на деня ВАС ще каже ще го има ли или не

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе дали ще спре или не предварителното изпълнение на решение на Административния съд в София, в което бе допуснато видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Това ще стане в тридневен срок, но не е изключено и още в края на деня.

Определението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред петчленен.

Днес във ВАС трябваше да тръгне делото по жалба на ЦИК и Комисията за защита на личните данни срещу решението на Административния съд във София за допускане на видеонаблюдение.

Представителят на ЦИК Катя Иванова поиска ход на делото да не бъде даден, тъй като не били спазени процесуалните срокове за получаване на жалбата.

Шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов съобщи, че институцията е подготвила запитване до съда в Люксембург във връзка с видеонаблюдението. Според него, ако то бъде допуснато, личните данни на гражданите остават без правна защита.

Извън залата Караджов обясни, че няма нищо против да се заснема броенето на бюлетините стига това да е регламентирано в Изборния кодекс с ясно разписани правила.

Прокуратурата не беше против делото да се гледа по същество. Делото ще се разглежда по същество на 14 април.

Партията, която иска видеонаблюдение внесе жалба, в която настоява съдът да се произнесе дали ще спира или не решението на Административния съд в София. Именно върху нея днес ще мислят магистратите.