Достойната Мария замина за Дъблин, не завърши гимназия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9672967 www.24chasa.bg

- През януари 2016 г. тогавашната 15-годишна ученичка извади езика на тролейбусен шофьор и спаси живота му

- Не взе матурата по литература, сега в Ирландия с приятеля си Христо работят във ферма за преработка на месо

През януари 2016 г. тогавашната ученичка Мария спаси живота на тролейбусния шофьор Филип.
През януари 2016 г. тогавашната ученичка Мария спаси живота на тролейбусния шофьор Филип. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Звездният миг в досегашния живот на Мария Стоилова от Стара Загора настъпи през януари 2016 г., когато тогавашната 15-годишна ученичка от спортното училище спаси живота на тролейбусния шофьор Филип Точев.

Сега тя и приятелят ѝ Христо работят във фирма за преработка на месо в Дъблин. Заминала миналата година при първото затваряне на заведенията у нас заради COVID-19, преди това работела като сервитьорка.

В един януарски ден на 2016 г. Мария пътувала с тролея към центъра на града, а на шофьора Филип му прилошало зад волана и дори си глътнал езика. Тийнейджърката първа му се притекла на помощ, когато уплашената кондукторката започнала да вика и се вайка, макар че в тролея имало и възрастни.

“Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява.

Не ме беше

страх, аз му

отворих устата

и извадих езика от гърлото му”, разказа тогава пред “24 часа” момичето. То започнало да успокоява мъжа с думите, че сигурно е преуморен от работа и потърсило вода, за да го напръска.

“Карам тролейбус от 18 години. На тръгване всичко беше нормално, шегувахме се с кондукторката. На спирката до бившия ресторант “Тракия” в кв. “Кольо Ганчев”, както обикновено, се качиха група ученици от спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Внезапно, малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен и ми бъркаше в устата, за да ми извади езика”, разказа шофьорът.

После личният му лекар казал, че в оня момент бил доближил двете граници на кръвното налягане и затова припаднал. Леко била повишена и кръвната му захар.

В. “24 часа” разказа историята, година по-късно тя

дори влезе в

учебниците по

английски

език за шести клас. Неочаквано за самата нея, Мария попадна в центъра на общественото внимание. Отвсякъде заваляха похвали и награди за девойката, включително от министъра на образованието, областния управител и кмета на Стара Загора.

Тъй като Мария тренираше плуване и мечтаеше един ден да стане помощник-треньор, “24 часа” ѝ подари тренировка с олимпийската шампионка Таня Богомилова и я номинира сред “Достойните българи” на 2016 г. Парите, които ѝ бяха дарени, бяха отделени в специален фонд.

Празникът на достойните българи, организиран от “24 часа” през 2016 г., съвпадна с 25-годишнината на вестника и бе сред най-вълнуващите за този четвърт век. Премиерът Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария. Чула за тържеството, незабравимата

Татяна Лолова

остави

репетицията,

която провеждаше в съседна гримьорна, и дойде, за да поздрави номинираните. Не пропусна да се снима и с Мария, момичето от Стара Загора се щракна за спомен и с футболиста Димитър Бербатов. Тогава Митко ѝ казал: “Не ти трябва да се снимаш с мен, а аз с теб”.

От 2006 г. Мария живееше в интерната за деца, лишени от родителски грижи, “Мария Терезия” в Стара Загора. “Много добро дете, но е настанено при нас, защото майка му не може да се грижи за него”, сподели директорката на дома Латинка Петрова. Тя често определяше Мария като боец, хвалеше я за нейното трудолюбие и предричаше, че един ден ще бъде много добра майка и домакиня.

Като ученичка в спортното училище Мария отпразнува своя абитуриентски бал през май 2019 г., а през август трябваше да напусне и дома “Мария Терезия”. Днес този дом не съществува в стария му вид. Той бе закрит и превърнат в защитено жилище за 12 деца. Директорката Латинка Петрова се пенсионира и сега няма връзка с Мария.

След бала Мария бе заслужила доверието на голям работодател от курорта Павел баня и започна работа като сервитьорка в местен голям СПА хотел. Работодателите ѝ дори се бяха погрижили да ѝ намерят добър учител по литература, за да може момичето да вземе и последния си изпит, преди да получи диплома за средно образование. Не успя.

Първото затваряне на заведенията у нас заради COVID-19 бе повод Мария да се раздели с работата си на сервитьорка в Павел баня. Преди това, въпреки съветите на по-възрастните, отворила парите от фонда, в който се бяха събрали около 8700 лева, за да си купи скъп джисем.

Искала да

инвестира във

фризьорско

ателие,

в което да работи тя самата, но и това не се случи. Къде заради парите, къде заради личните ѝ качества, край нея се въртели доста младежи, чиито набези трябвало да отбива.

Днес се знае, че заедно с приятеля си Христо е на работа във фирма за преработка на месо в района на Дъблин, Ирландия. Но не отговаря на мобилните си телефони.

Когато се върне в България, може би ще вземе и последния си изпит по български език и литература, за да завърши средно образование. И така да опровергае скептиците, които смятат, че през оня януарски ден на 2016 г., когато спаси живота на тролейбусния шофьор Филип, Мария Стоилова, е достигнала тавана на човешките си възможности.