Стотици членове на СИК гладуваха премръзнали в автобуси на Морска гара в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9681694 www.24chasa.bg
Колони от коли чакаха на Морска гара в Бургас. СНИМКА: Димчо Райков

Кметове им носеха храна

Стотици членове на СИК в Бургаска област, гладни и премръзнали, бяха блокирани с часове на Морска гара в Бургас, докато предадат протоколите си. Заради изтощението някои бяха разлепили по стъклата на возилата табели с надпис "Гладни сме". Вечерта след изборите изкарали на чай, кафе и вода, но на сутринта запасите им свършили.

"Нямаме нито вода, нито храна", оплакаха се мъже и жени.

На паркинга пред Морска гара пристигна лично кметът на Малко Търново Илиян Янчев, за да им донесе храна и вода.

"Тук няма ГЕРБ, БСП или друга партия. Това са хора от нашата община и трябва да ги подкрепим", заяви той. Когато разбрал, че са на предела на силите си, Янчев бързо напълнил багажника на колата си и поел от границата към морския град. Провизии до членовете на СИК пратиха с кола и от община Созопол. Представители и на други общини търсеха вода или храна за хората, които са се свивали по автобусите цяла нощ. На някои членове на СИК им се беше насъбрало да висят свити по седалките повече от 10 часа и изнервени заплашиха да зарежат чувалите с бюлетини и да си тръгнат.

До ранния следобед 15 автобуси изчакваха реда си на Морска гара, докато получат разрешение до поемат към зала "Бойко Брънзов", където се обработваха протоколите от секционните комисии. Получавайки "зелен коридор", полицейски кола ги ескортираше до там.