БДЖ спря купуването на 16 нови мотриси за 246,78 млн. лв. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9684444 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Мотрисите на Сименс "Дезиро" са последните нови влакове в БДЖ.

БДЖ прекрати процедура за купуване на 16 електрически мотриси за над 264,78 млн. лв. прогнозна цена без ДДС. Това става с решение на управителя и прокуриста на "БДЖ - Пътнически превози" на 5 април, съобщават от компанията.

Тя беше обявена на 13 януари миналата година, оферти подадоха трима кандидати - консорциуми с основни участници "Сименс", "Алстом" и "Щадлер" и най-голямата от времето когато бяха купени мотрисите "Дезиро".

Причината са прекратяването на конкурса е, че в уречения час за преговори двама от участниците не са с явили и е останала в надпреварата само "Сименс". От БДЖ казаха, че германската компания участва с подобрен вариант на вече познатите ни мотриси "Дезиро", които обаче не са за превози на дълги разстояния.

Официално в съобщението пише, че "сключването на договор с единствения участник, допуснат до оценяване и класиране в процедура на договаряне с предварителна покана за участие, където избраният критерий за възлагане е „оптимално съотношение качество/цена” и когато на пазара обективно съществуват по-голям брой потенциални и заинтересовани изпълнители, води до положение, при което не може да бъде постигнато сравнение на поне два и повече подходящи оферти, за да се избере икономически най-изгодната, което нарушава принципа на свободната конкуренция".

От съществено значение е и факта, че единствения участник е предложил цена, надвишаваща предвидената прогнозна стойност за изпълнението на обществената поръчка, обосновават се от БДЖ. Ценовото предложение на "Сименс" беше за 262,8 млн. лв. без ДДС.