Страх от албанците или от COVID-19 отлага преброяването в РС Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/9684714 www.24chasa.bg
За първи път лидерите на двете най-големи македонски партии Зоран Заев (вдясно) и Християн Мицкоски седнаха на една маса и се договориха за преброяването. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЗОРАН ЗАЕВ

Лидерите на най-големите партии Заев и Мицкоски за първи път с едно решение

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и премиер на РС Македония Зоран Заев и председателят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски седнаха на една маса. И не само.

Стиснаха си ръцете и се договориха по важни за обществото теми.
В развити
демокрации
това може да
е обичайно,
но за Македония срещата на двамата се определя като безпрецедентна и те получиха поздравления. Договориха се за отлагане на чаканото от 19 г. преброяване на населението, използване на машини за пръстови отпечатъци на местните избори през есента, деблокиране работата на парламента от страна на опозицията, за да се приемат важни закони и подновяване на политическия диалог.

Всъщност най-важното от лидерската среща бе решението за промени в Закона за преброяване на населението, с което кампанията се отлага. Трябваше да се проведе на терен от 1 до 21 април, но с промените, договорени в последния момент, ще се отложи за 5-30 септември.

Остана възможността да продължи, без да се прекъсва, до 30 септември онлайн преброяването, започнало на 1 март.

Скоростно македонският Министерски съвет във вторник утвърди текста на промените и го внесе в парламента на 31 март, но председателят Талат Джафери ги върна обратно в правителството, за да направи корекции на формални пропуски.

Така промените не успяха да се гласуват в пленарна зала в последния ден преди старта на кампанията, а това стана на 2 април с голямо мнозинство.
През 2002-а бе
последното
преброяване
на населението и жилищния фонд в Македония. Тогава резултатите бяха 2 022 547 жители, от които 64,17% (1,3 млн.) самоопределили се като македонци, 25,17% (509 хил.) - албанци, 3,87% - турци, 2,66% - роми, сърби - 1,77%, и др.

Тогава едва 1417 души са се самоопределили като българи. За последните 20 г. около 120 хил. македонци са получили и българско гражданство, но предстоящото преброяване няма да покаже този брой заради страх от продължаващите репресии там над македонските българи.

На Македония не върви на преброявания - предишното пак не се състоя. През октомври 2011 г. приключи безславно по средата след изхарчени близо 3 млн. евро със скандали и оставка на преброителната комисия.

За отлагане заради пандемията на сегашното ВМРО-ДПМНЕ и др. партии апелират отдавна. В страната дори вървеше кампания за недопускане на преброители в домовете. А от СДСМ допреди дни твърдяха, че отказ от преброяване е престъпление.

Защо се стигна до обрат на 180 градуса в позицията на управляващите в последния момент? Официалният отговор е грижа за живота и здравето на хората в условия на коронавирусната пандемия.

Намеренията преброителите да бъдат ваксинирани до 1 април не се реализираха, защото в Македония ваксините дойдоха преди дни. Стигна се до масово пътуване на хиляди македонци през уикенда до Сърбия, за да бъдат имунизирани там.

Заради този фалстарт се наложи президентът Стево Пендаровски да свика Съвета за сигурност и да отправи остри критики към здравния министър. Държавният глава благодари на Сърбия за жеста, но каза, че се срамува от дългите опашки от македонци пред пунктовете в Белград и Ниш.

“Постигнахме договореност заради имунизацията и възможността преброителите да получат втора доза да отложим преброяването. С това отлагаме и местните избори от първата половина на октомври за втората половина. До края на април ще имаме 350 хил. дози ваксини”, каза премиерът Заев след срещата си с Мицкоски. Лидерите получиха поздравления от президента, но и очаквания договореното да се реализира.

Нищо против нямат и от най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която е коалиционен партньор в управлението, както и останалите по-малки парламентарни партии.
Недоволни от отлагането са единствено двете опозиционни албански партии “Алианс за албанците” и “Алтернатива”.

Лидерите им Зиядин Села и Африм Гаши твърдят, че преброяването не трябва да се отлага, защото е във вреда на албанците, и се заканиха да използват всички политически средства, за да попречат - включително принципа на Бадентеровото мнозинство, според който закон, отнасящ се до албанците, не може да бъде приет без мнозинство от депутатите албанци. Това не стана, защото депутатите от ДСИ са 15, а от двете партии - общо 12.

“Преброяването не трябва да се отлага, защото всъщност намерението е да няма преброяване.
Отлагането е
по политически,
а не по здравни
причини
Същото се случи и през 2011 г., коментираха албански опозиционни лидери.

От техните среди излизат предположения, че отлагането цели демотивиране на населението и става, тъй като на “двете македонски партии не им харесва фактът, че са регистрирани вече много албанци”.

От отваряне на електронния портал за месец са попълнили анкетните карти 175 023 емигранти. Най-много са от Швейцария - около 57 хил., следвани от тези в Германия - близо 40 хил.
Много от
албанските
емигранти обаче
са се отказали
от македонско гражданство заради забраната в страните, където живеят, да имат двойно гражданство.

Макар никой политик открито да не говори за възможността албанците отдавна да са минали 25% от жителите на РС Македония, това се прокрадва като “опасност” след отчитане на резултатите.

В последните месеци се наблюдава засилена политическа активност от страна на политици от Албания и Косово, свързана с преброяването.
Прокрадват се и съмнения за фалшификации, които или да вдигнат процента на албанците, или да го намалят.

Стига се и до коментари за промяна на унитарния характер на държавата, постепенно реализиране на голямоалбанския проект чрез федерализация на Македония. Албански политици дори пророкуват, че ако броят на албанците надмине 50%, може да имат право на употреба и на албанското национално знаме, химн и герб, промяна на конституцията и на Охридския рамков договор, което е абсурдна теза, непозната в света.

Говори се, че в Скопие има и притеснения от броя на македонците с българско гражданство, които биха се преброили и този път да са повече отпреди 19 г.

В социалните мрежи и най-вече в профилите на Заев и Мицкоски преобладават положителните оценки за общото решение за отлагане на преброяването.

“Браво. Все пак трябва да победи разумът в тези тежки времена”, пише Весна Стоянович.

“Поздравления за двамата. Това е лидерство - най-накрая СДСМ и ВМРО да се договорят”, коментират други в нета.

Не липсват и скептици като Илия Лазаров, който признава, че “хич не вярва на тази договорка” и има притеснения да не предизвика “по-големи турболенции”.
“Няма нужда от
преброяване на
лица, които
не живеят в
Македония
Много хора са изселени от моето село, късно е сега да се строи път, фабрика, болница. Няма хора и няма шансове да се върнат”, пише Джим Глик.

Албанците обаче са по-хард в постовете си.

“Плашите се от броя на албанците, ще дойде време вие без албанците никога да не направите правителство, а за вируса - никога не сте се интересували”, казва Сабедин Амети.

“С преброяване и без преброяване албанците сме над 35%”, смята Аргон Салиу.

Във виртуалния спор се включва анонимен, който прави сметка, че за албанските партии са гласували 21%, което означава, че албанците са толкова.

“Само в бананова държава има 7 месеца преброяване. Диаспората щяла да продължава да се преброява, което важи и за отказалите се от македонско гражданство, защото за 7 месеца ще им извадите гражданство на отказалите се. Оставете тази имунизация, промяна на закона трябва. Ако остане така, през август пак ще имате лидерска среща за отлагане”, съветва Атанас Белокоски.

Хиляди македонци не дойдоха да гласуват, свалиха процента на
активността

Десетки хиляди македонци с българско гражданство не дойдоха на 4 април да гласуват по постоянен адрес в Благоевградска област.

В най-голямата секция от около 8600 избиратели в с. Бело поле, където живеят около 900 души, гласуваха 290, което прави 4% избирателна активност. В другите три села Рилци, Покровник и Логодаж с общо 12 хил. в избирателните списъци, са гласували общо около 1000 души и активността е под 10%.

В още 6 села от община Благоевград, които са с по двайсетина жители, има регистрирани по постоянен адрес над 3000 македонци. Общо между 25 и 30 хил. са македонците с българско гражданство в община Благоевград.

В община Петрич също македонците с BG паспорти са много - над 10 хил., те също никога не са идвали да гласуват, заради това и там избирателната активност е най-ниска в региона.

В петте секции за гласуване в РС Македония вота са си дали около 480 души, показва справката ни в протоколите от СИК. Най-много - 147, са гласували в Скопие, в Охрид са 107, в Струмица - 99, в Щип - 80, и в Битоля - 60. Половината бюлетини са за ВМРО, 100 са гласовете за ГЕРБ.