Задържаха икономически полицай с 2000 лв. подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/9684970 www.24chasa.bg

Икономически полицай бе задържан и обвинен за подкуп от 2000 лв. Веселин Костадинов бил арестуван на 1 април в Костинброд с парите.

Костадинов е дългогодишен служител на МВР. Работил е в СДВР и националната полиция. Преди няколко години се преместил в районното в Костинброд. В града се говори, че се държал арогантно с всички. Из МВР се носи мълва, че преместванията му били заради издънки и жалби на предишните му работни места.

На 10 март той поискал подкупа и обещал срещу парите да помогне длъжностно лице да вземе решение в полза на даващия парите, твърди прокуратурата. Мъжът бил спокоен и не очаквал да има проблеми. Разбрал се, че ще ги вземе на 1 април. В деня на получаването на парите обаче се оказало, че го дебнат служители на дирекция “Вътрешна сигурност”. Ловците на корумпирани ченгета го задържали веднага, след като прибрал сумата.

На 4 април Софийският окръжен съд се съгласил с искания от прокуратурата постоянен арест. Костадинов може да обжалва. Той е обвинен за подкупа и ако бъде признат за виновен, може да получи до 6 г. затвор и глоба до 5000 лв.

Това е поредният арест на служител на МВР в последните 15 месеца. При акции на дирекция “Вътрешна сигурност” през 2020 г. бяха задържани 26 души. Сред по-известните случаи бе този на граничарите Бисер Костадинов и Живко Пецев. Двамата бяха арестувани в края на май с 2000 лв. подкуп, който поискали от каналджии. Преди по-малко от месец прокуратурата вкара делото срещу двамата в съда.

Най-шумният арест пък бе този на бившия шеф на отдел “Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и някогашния началник-сектор в същото звено Кирил Ванков. Те бяха задържани в края на юни и обвинени за вземане на подкупи от дилъри. Двамата взимали рушвети, за да осигуряват “чадър” над престъпни групи, твърди държавното обвинение.