Коритаров: Всички вие, чиито съдби съм променил – извинете!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9685096 www.24chasa.bg
Георги Коритаров СНИМКА: Ренета Попова

Сърдечна недостатъчност от COVID и след първа ваксина внезапно покоси журналиста

Водил пряк ефир, 24 часа по-късно умира в болница

Внезапно и 24 часа след предаването си на живо Георги Коритаров си отиде завинаги на 6 април.

Ден преди това след прекия ефир по тв “Европа” 61-годишният журналист е бил откаран по обяд в болница “Токуда”, където е дал положителен PCR. Имал е и сърдечна недостатъчност.

Коритаров проявил симптоми още сутринта по време на ефир, съобщи пред “24 часа” Георги Харизанов, който е директор на тв “Европа”. Трудно дишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало. Към обяд се влошил и го закарали в болница.

Тв водещият е бил ваксиниран с първа доза и предстояло тези дни да му поставят втора, казал самият той на Харизанов, когато се появили съмненията, че е заразен с коронавирус.

Когато научава страшната вест, тв шефът я съобщи и във фейсбук:

“Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея.

Вчера се

смеехме в ефир

Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно. Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам.”

Коритаров водеше блока “Свободна зона” в медията през последните няколко години. Сам се шегуваше, че прави по 6 часа от програмата на тв “Европа” всеки ден - сутрин от 9 до 12 ч, след което блокът се повтаряше от 22 до 1 ч.

Известният журналист е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва славянска филология със специалност сърбохърватски език в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Алберт. (Виж карето с неговата изповед долу.)

С падането на комунизма започва да се занимава с журналистика, като става парламентарен репортер във в. “Демокрация” от създаването му. По-късно работи за кратко във вестниците “Демокрация 91” и “Континент”. От 1992 г. е политически репортер в радио “Свободна Европа”, а по-късно става водещ там на предаванията “Радиожурнал”, “Светът в 13”, “Преди полунощ” и “Балкански компас”.

През 2003 г. Коритаров е водещ на предаването “Блиц”, което е съвместно издание на радио “Свободна Европа” и Би Ти Ви в рамките на блока “Тази сутрин”. В него той прави

аналитичен

преглед на

печата,

като често кани и гости. От началото на 2005 г. журналистът е в Нова тв, където води 30-минутното токшоу “Коритаров Live”. То се излъчва и по радио “Нова Европа”. По-късно става водещ на сутрешния блок на Нова тв - “Здравей, България”, заедно с Лора Крумова.

От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия “ТВ плюс”. От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването “Свободна зона с Георги Коритаров” в телевизия “Европа”.

“Никога не съм се съобразявал с това дали един ефир е голям, или малък - казва той преди време пред “24 часа”. - Моят път в електронната журналистика започна от медия, която беше с много малко разпространение - радио “Свободна Европа”, но това не ѝ пречеше да бъде на изключително високо професионално равнище. С пробиви чрез новини и анализи не само в национален, но и в международен медиен мащаб. Така че за мен дали една медия е малка, или голяма, няма значение. Основният критерий е сериозността и професионалното отношение към работата.

За добро или за зло, условно наречените малки медии позволяват много повече свобода и шансове за професионализъм от условно наричаните големи. При големите медии стремежът да се харесват на една размита до безкрай широка публика прави така, че до голяма степен сериозността е изместена за сметка на развлекателността. А развлекателността често пъти се превръща в безсмислица.”

Коритаров:

Всички вие, чиито съдби

съм променил – извинете!

На 26 май 2006 г. се изповядва в ефира на Нова тв

7,00 часът. Говорител на Нова тв обявява, че в 7 часа и 45 минути водещият на “Здравей, България” Георги Коритаров ще се обърне към зрителите по повод избухналия скандал с изваждането на досие на агента Алберт, което се свързва с неговото име.

7,45 часът. Георги Коритаров започва своята изповед. Притеснен е. Няколко пъти обръща страниците. Спуска едната си ръка надолу, пак я вдига. По време на изповедта вълнението му очевидно нараства. Подобно обръщение към зрителите се случва за първи път в ефир на българска телевизия:

Уважаеми зрители на смелата и достойна Нова телевизия, уважаеми слушатели на радио “Нова Европа”, продължител на традициите на скъпото ми радио “Свободна Европа”, граждани на България, които ме гледате в този момент,

Вие очаквате от мен един от най-важните отговори, които трябва да дам през живота си. Трябва да го сторя публично и открито, защото като журналист в продължение на 16 години винаги съм отстоявал принципите на демокрацията, откритостта и истината. Това е отговорът на въпроса бил ли съм сътрудник на ДС и в какво качество.

Следва разказ на Коритаров за училището му - 35-а гимназия с преподаване на руски език в София, за издевателствата в казармата, за припадъците, които симулира там, за да получи фалшива диагноза и да го уволнят по болест, за това, че укрива тази диагноза, за да влезе в Софийския университет в специалността “Славянска филология” със сърбохърватски език.

Една сутрин ми позвъниха по телефона вкъщи и ме поканиха за разговор с офицер от ДС. Ултиматумът беше недвусмислен. ДС знаеше за фалшивата диагноза и трябваше да избирам: или моят скъп баща да бъде уволнен от работа и аз да отида в затвора за симулация и отклонение от военната служба, или, както ми бе казано - “да избера да бъда полезен на България” чрез сътрудничество на ДС.

Избрах да бъда полезен на България и пожелах да бъда ориентиран към външнополитическото разузнаване...

Не се гордея с този период от живота си.

Накрая на своята дълга изповед, в която разказва подробно какво и защо е трябвало да прави, Коритаров завършва с думите: Искам да благодаря на Нова телевизия за смелостта, доблестта и достойнството да застане до мен в един толкова труден момент. Благодаря.