Оцеляващата Корнелия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9685274 www.24chasa.bg

Ден след изборите, в които БСП претърпя най-тежката си загуба от  20 г. насам, очакванията бяха Нинова да каже: Подавам оставка! Обаче тя пак изненада всички, поставяйки партията на първо място с ясното съзнание, че ще бъде жестоко критикувана за решението си

Докато била ученичка в елитната Национална гимназия за древни езици и култури, приятелите наричали Корнелия Нинова Дукс (вожд, водач от латински - бел.ред.). Днес, много години по-късно, тя продължава да доказва колко точен е бил този прякор. Но мащабът вече е несравним, а зад нея (и срещу нея) са хиляди.

С твърда ръка Нинова налага волята си в БСП в името на идеи и цели, в които силно вярва. Заради което и често е оприличавана от противниците си на “Борисов в пола” - нейната дума решава всичко в соцпартията така, както волята на Борисов е закон в ГЕРБ.

Разликата обаче е, че Борисов сам създаде своята лидерска партия, а над стогодишната БСП е доста по-различна политическа материя.

Нинова стана не само първата в историята на столетницата жена председател, но и първият пряко избран лидер с гласовете на всички социалисти. Причината е, че се харесва на актива, защото не е типичният червен партиец. А действена, прагматична, говори много ясно и рационално. Земна е - реагира бързо на проблемите, обува ботуши, за да гази из наводнените села, ходи по протести, брани здравото семейство от джендърите, гали козички, меси питки... Не пропуска да демонстрира, че е част от народа, а едновременно с това равна с мъжете нависоко в политиката.

За пореден път тя показа

твърдия си характер

в понеделник. Ден след като БСП претърпя най-тежката си изборна загуба от 20 г. насам, очакванията бяха Корнелия Нинова да се изправи пред медиите и да каже: Подавам оставка! Обаче тя пак изненада всички, поставяйки партията на първо място с ясното съзнание, че ще бъде жестоко критикувана за решението си.

“Напълно разбирам, че отговорността ми е огромна и лична, но още по-добре разбирам, че не мога с лично решение и действия да хвърля и в бъдеще партията в 3-месечни вътрешни процедури и да не се поеме отговорността за следващите решения в Народното събрание и за поведението на БСП в тези изключително важни месеци, които предстоят.” Така Нинова обясни решението си на въпрос на “24 часа” за личната отговорност. Защото за нея е по-важно в следващите месеци БСП да има действащо ръководство и председател, а не да изпадне в ступор от поредната криза и да се занимава само с вътрешните си крамоли. Още повече че и вътрешните битки, вина за които имаше и лидерката, допринесоха немалко за плачевния резултат на БСП.

Въпреки многобройните гласове срещу нея през последните години досега Нинова е подавала оставка само веднъж - след евроизборите през 2019 г. При това при доста по-добро представяне на БСП. Подаде оставка, но малко след това на конгреса я оттегли. Не остави друг да ѝ натяква за това - сама припомни ситуацията в понеделник, обяснявайки, че

си е взела поука

оттогава и знае какви процеси последвали в БСП след това. Не бих рискувала да хвърля пак партията в този хаос в момента, категорична бе тя.

Но дори и да беше подала оставка, тя щеше да остане начело на БСП месеци наред. Причината е, че в устава няма разписана процедура за смяната, след като лидерът е пряко избран. Досега оставка се даваше пред конгреса, но тогава той беше органът, който излъчваше лидера, а сега вече става с вътрешни избори.

Мненията за Нинова са от “Осанна!” до “Разпни я!” - като всеки твърд лидер и праволинеен характер. Истината е, че допусна и немалко грешки.

Опроверга максимата, че

жените обединяват

по-добре от мъжете,

на която залагаха много от хората, подкрепили я за лидер на конгреса преди 3 г. Тя превърна в свои явни врагове много от знаковите лица на БСП. Днес има може би най-силната вътрешнопартийна опозиция, която е имал соцлидер от Жан Виденов насам. Но оцелява, защото противниците ѝ не са обединени.

Сега Нинова трябва да се готви за силна битка с вътрешната си опозиция, която няма да пропуска да ѝ напомни за погрома на БСП при всеки сгоден случай.

Всъщност Нинова не е първият партиен лидер, който не подава оставка след загуба на избори. Със Сергей Станишев начело БСП загуби 11 поредни избора, но той така и не даде оставка заради това. Не го направи дори през май 2014 г., когато червената партия претърпя поредния си голям погром в евроизборите заради участието в кабинета “Орешарски” и целувката, която той си размени с Лютви Местан (тогава лидер на ДПС) на Орлов мост.

“Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже. Правили са го неведнъж мнозина. Това са тревожни резултати, но не е повод за униние. В най-трудни моменти БСП показваме вътрешна консолидация, хъс да свършим това, което очакват нашите избиратели, и добре чуваме това, което хората ни казват по време на кампанията и със своето гласуване”, заяви тогава Станишев.

Странно, но много подобни са и думите на Нинова днес. “Направихме силна, позитивна кампания с конкретни политики и ясна програма. За съжаление, претърпяхме загуба.

Нека това не ни отчайва

Нашата партия е минала през много изпитания. Губили сме и сме печелили и винаги сме вървели напред. Обединява ни кауза. Пожелавам ви здраве и кураж. Вярвам във вас, които сте силата, разумът и сърцето на партията.” Това обръщение направи лидерката на БСП към социалистите във вторник.

Лаконичният изказ е една от характерните ѝ черти. Упорството - също. Готовност да води битки, без да се вслушва много в предупредителните сигнали, отдавна е демонстрирала. Сега добавя и решимост да понесе повече удари, отколкото е здравословно за един политически лидер, оставайки начело на свиващата се соцпартия. Защото искрено вярва, че сърцето на БСП е живо.