БСП даде оферта за тематична анти-ГЕРБ коалиция, Христо Иванов я отклони (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9685301 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Първа оферта за тематична анти-ГЕРБ коалиция отправи соцлидерката Корнелия Нинова към Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов.

С нарочно изявление от партийната централа лидерката на БСП ги призова да излязат веднага с категорична позиция срещу решението, което правителството на Борисов трябва да вземе в сряда - за отлагане с 10 г. на плащанията на концесионера на летище София, но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си - включително събиране на такси и увеличаване на цените на билетите.

“Ние 4 години се борим срещу тази сделка, но не ни стигаха гласовете. Ето защо днес за първи път и официално се обръщам към “Има такъв народ”, “Да, България” и “Изправи се! Мутри вън!” - ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес, с категорични позиции по тези въпроси, и да спрем решението на Министерския съвет”, призова Нинова. Тя обясни, че концесията на летище София е “огледало на модела на паралелната държава”, срещу който БСП се бори.

Соцлидерката напомни думите си, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан, и обясни, че управляващите предприемат действия “да се окопават във властта, да осребряват последните си дни и да залагат мини пред следващото управление”. Тя даде примери с назначаването на нови ръководства с нови мандати на ключови държавни дружества, смяна на неудобни директори на болници и ускорени процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство в местната власт.

“Това правителство в оставка по закон трябва да осигури функционирането на държавата до избора на ново, но вече няма нито моралното, нито политическото право да взема такива ключови решения за бъдещето на страната”, категорична бе Нинова. Затова едно от първите действия на БСП при формиране на новия парламент и до формиране на ново правителство ще бъде да внесат мораториум върху такива сделки, които кабинетът “Борисов” прави в последния момент.

Малко по-късно през деня Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” обяви, че първото им предложение в новия парламент ще е за създаване на комисия, която да се заеме с “черните каси на властта” и да направи проверка на работата на държавните дружества, решенията на правителството от последната година, концесиите, големите обществени поръчки. А по повод офертата на Нинова Манолова каза: БСП ще имат възможност да подкрепят комисията по ревизията и да направят предложения в нея.

Офертата на Нинова бе деликатно отхвърлена и от Христо Иванов от “Демократична България”. Няма нужда да спираме нещо заедно и някой да отправя призив към друг. Ние още в предизборната кампания повдигахме темата за концесията на летище София и ще използваме всички възможности в НС, за да я осветим, каза Иванов. И обясни, че е в интерес на обществеността да се знае за всички решения и в полза на кого са вземани по този казус. Един парламент може доста да направи в една парламентарна демокрация, категоричен бе лидерът на ДБ.

От правителството и ГЕРБ отказаха коментар на обвиненията на Корнелия Нинова. В насроченото за сряда първо заседание на кабинета на Борисов след изборите обаче няма включена точка за концесията на летище София, стана ясно вечерта, след като бе разпространен дневниян ред на заседанието. Общо 28 точки включва срещата на министрите за сряда. Тя ще се проведе с видеоконферентна връзка и без да има възможност членовете на кабинета да разговарят с журналисти, както става от началото на епидемията от коронавирус през март 2020 г.