Юли от морето пак на избори? И към кабинет на Слави допустимите му партньори гледат с уважение, но скептично

https://www.24chasa.bg/novini/article/9685405 www.24chasa.bg
Триъгълникът на властта в очакване на политически трусове СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Кой има полза от предсрочен вот?

Внушават на Слави Трифонов да събори парламента, но целта не е да стане първа политическа сила, а да се спре работата на администрацията

Реално “анти-Бойко” правителство може да има и в този парламент, тъй че зад призивите за нови избори се крие и нещо друго

Кой освен Бойко Борисов иска и може да е министър-председател? До 20 часа във вторник - 48 часа след като се разбра, че 837 671 българи гласуваха за ГЕРБ, а за партията “Има такъв народ”, която е втора, подадените гласове са 564 989, нито една от 6-те политически парламентарни сили не е обявила името на възможния следващ премиер.

За Тошко Йорданов, вторият в партията на Слави Трифонов, съществуват два хода, ако се разчетат първите му думи в неделя. “Има такъв народ” може да прави управленска коалиция само с “Демократична България” и Мая Манолова. Това носи 95 депутатски гласа при необходими 121. Или ако не стане, се отива на предсрочни избори.

Самият Слави не е давал никакъв знак или коментар от неделя вечерта, когато обяви, че има “симптоми на COVID” и се е самоизолирал. Няма данни от нито едно столично лечебно заведение да е негов пациент.

Единственият, който говори директно за нуждата да се ходи пак до урните, е Христо Иванов. Лидерът на “Да, България" формулира снощи пред bTV желание следващият вот да не го организира правителството на Бойко Борисов. Вероятно анализаторите съветват Иванов, че това е път ДБ да получи повече гласове. Или пък възможност ГЕРБ да намали силно резултатите при повторен вот.

“Силно скептичен съм, че може парламентът да излъчи правителство. Ако трябва да направя прогноза, тя е, че ще се случи сценарият да отидем на следващи избори, но не трябва да се плашим от това. Така работи демокрацията. Този парламент можа да въплъти в себе си желанието на хората да гласуват против Борисов и ще е успешен, ако може да проведе едни избори, които не са организирани от Борисов”, каза той в тв интервюто си.

ДБ били готови да бъдат в опозиция, но биха подкрепили и правителство с мандат на “Има такъв народ”. “Ако Слави вземе мандат и предложи някаква конструкция, ще се отнесем с уважение към това, но съм скептичен, че може да се случи”, допълни лидерът на “Да, България”.

Както се вижда, “Демократична България” уважава Слави, но не ѝ се вярва в успеха на опита му да влезе в изпълнителната власт.

Въпреки че и Слави Трифонов, и Христо Иванов са категорични, че няма да участват в управленска коалиция с Корнелия Нинова, тя направи във вторник първи опит да предложи обща позиция срещу концесията на летище София. Иванов деликатно отклони. Вероятно една от причините е, че ако това се случи, САЩ няма да бъдат доволни, че свързаната със сегашната президентска администрация компания “Меридиан”(сегашният американски държавен секретар бе в надзора на този инвестиционен фонд, преди да влезе в администрацията) ще бъде отстреляна от подобна важна сделка. “Демократична България” вероятно не иска челен сблъсък с международни инвеститори още преди нейните 23-ма депутати да са влезли в Народното събрание. (Виж на 3-а стр.)

Ситуацията на БСП е също трудна и деликатна в този парламентарен формат. Корнелия Нинова все още публично и лично не е обявила дали социалистите подкрепят Румен Радев за втори мандат. А дали няма да се окаже, че на президента му харесва и стига зад него да са Слави Трифонов, Мая и “Демократична България” и

да се откаже от

червено рамо

Тогава и БСП може да поиска предсрочни избори с очакване да обясни по-добре на електората си какво се случва в партията. Макар че партийната каса трудно ще издържи на повторна кампания.

Мая Манолова се въздържа още от коментар за предсрочни избори.

Още в първите часове след вота, от чиито резултати не е доволен нито един участник в тях - партии и избиратели, от ГЕРБ предупредиха колко ще струва нов предсрочен. Според Любен Дилов-син сумата е 108 млн. лева

Кой има полза от бързи предсрочни избори? Тяхната цел ще е не толкова да спечели Слави или градската десница, а просто

да се удължи

периодът на

безвластие

с цел да се провалят техническите подробности около въвеждането на еврото. Политическите преговори за приемането ни в еврозоната са приключени, но влизането ни в т. нар. чакалня на еврото предполага мащабен технически процес, който може да се окаже по-важен от самата покана. Въвеждането на еврото е предвидено да се случи през 2024 г., но не е уточнено и ще зависи именно от тези технически съгласувания, докато сме в чакалнята. Ако целта на петимата играчи - Слави, БСП, ДПС, ДБ и “Мутри, вън”, е след нови избори да се излъчи силен анти-Борисов кабинет, то това може да стане и в това Народно събрание.

Тогава какъв ще е резултатът след потворен вот? Най-рано избори може да има в края на юли - началото на август, и то при условие че парламентът се саморазпусне още на 1 май, а не се изчакват предвидените от конституцията срокове. Администрацията ще спре за месеци, когато едни министри си тръгнат, идват за кратко служебните и се очаква следващ управленски отбор. Настават бавене и несигурност. А което и да е правителство няма да си позволи да застане срещу националната цел -влизане в еврозоната.

Политолози:

кои ще стопят

проценти

При нов вот БСП може да е с още по-малко проценти заради сегашната си кондиция, ГЕРБ също е застрашен от намалена подкрепа, а не е сигурно дали “Изправи се! Мутри вън!” ще прескочат бариерата, каза политологът Борис Попиванов. Според него увеличение на вота за “Има такъв народ” е само хипотеза, но ще зависи от това дали останалите политически сили ще излъчват безпомощност.

Според политолога Румяна Коларова протестните партии ще понесат щети при нов вот.

По-скоро интерес от дълга политическа нестабилност имат някакви местни играчи и регионални фактори, а не великите сили - Русия, САЩ и ЕС.

На пръв прочит най-голям интерес от нови избори има президентът Румен Радев. Ще сбъдне мечтата си да нареди служебен кабинет и заканата да ревизира и подгони Бойко Борисов и министрите му. Но вече е на последните метри от първия си мандат и подготовката да се бори за втори. Едни неминуемо скъпи избори и поставянето на държавата в период на пауза насред невиждана здравна и икономическа криза надали ще се отрази добре на народа. И тогава той ще види виновника в лицето на държавния глава. Който вече веднъж го прати на избори в пика на заразата, за да покаже за пореден път на Борисов кой кара самолета.

Освен това единствената успешна стратегия досега на Радев е да сочи с пръст лидера на ГЕРБ.

Оставайки без

враг,

трудно ще изгради нов коз за кампанията си. Ще получи най-желаното - да си нареди кабинет, но ще загуби най-ценното - да се идентифицира посредством образа на “лошия Борисов”.

На втория заподозрян в интерес към нови избори Слави Трифонов определени социолози веднага започнаха да вменяват, че трябва с бърз вот да вдигне още повече вълната на недоволството и да спечели. Но по всичко дотук личи, че “Има такъв народ” не е много наясно какво да прави и в позицията на втора политическа сила. По-скоро усещането е за изненада, стрес. Далеч по-комфортна бе отрежданата им позиция на трета сила, която ще диктува в сянка. Без да участва в редене на кабинет, без да дава министри.

Сега трябва лично да поеме отговорност. И именно тук е капанът - ако Слави откаже опит за кабинет, значи предава доверието на народа и бяга от тази отговорност. И хвърля страната в хаоса на нова кампания, която ще източи бюджета, ще развърже пандемията, хората ще обеднеят още повече.

Трезво погледнато, ако президентът, Трифонов или протестърите от площада хвърлят страната в нови избори, отдалечим се от еврото и от възстановителните фондове на ЕС,

ГЕРБ ще е неочакваният печеливш

Много вероятно е тогава избирателят да поиска отново стабилност, да предпочете познатото пред новите трусове и партията на Борисов да спечели много по-убедително повторен вот.

Според анализатора Юлиян Попов новите избори ще са разрушителни и могат да вкарат отново националистите от “Атака” и Валери Симеонов в парламента.