Ще прилагаме "АстраЗенека" у нас, но с повишено внимание при жени под 60 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9688150 www.24chasa.bg
Богдан Кирилов

Имунизациите с ваксината на "АстраЗенека" у нас ще продължат, като страната ни ще се съобрази с препоръката на Европейската агенция по лекарствата прилагането й на жени под 60-годишна възраст да бъде с повишено внимание.

Това съобщи шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след заседание на ваксинационния щаб, което бе свикано спешно от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

"Решението на щаба е да се съобрази изцяло с препоръката от ЕМА и Комитета по лекарствена безопасност, която беше направена на база задълбочен анализ, извършен включително и от външни експерти. В тази връзка прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група, при която нежеланите реакции, свързани с образуването на тромби с тромбоцитопения, се срещат по-често (жените под 60 г.), препоръката ще бъде ваксината да се поставя с повишено внимание", каза Кирилов, като уточни, че и в сегашната си позиция ЕМА не заявява категорична връзка между тези нежелани реакции и ваксината на "АстраЗенека", а посочва, че такава е възможна. У нас не са регистрирани подобни случаи, увери Кирилов.

Поставянето на ваксините с повишено внимание, означава жените, които попадат в тази възрастова група, да бъдат разпитвани подробно дали приемат хормонални контрацептиви, дали пушат, дали имат хипертония, зависи и дали имат високо тегло, както и дали са имали предишни тромбози, уточниха специалистите.

За момента ваксинационният щаб не е взел решение ваксината да не се прилага при хората под 30-годишна възраст, каквото решение взе Великобритания.

На този етап не се обмисля и смесване на различни ваксини, тъй като се очакват указания от ЕМА, а тя очаква информация от производителите, за да бъде извършен нужния анализ и да се даде такава препоръка, обясни Кирилов.

Активно в целия Европейски съюз се обсъжда и темата за поставяне на втората доза, обясни д-р Мария Попова, директор на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА.

България вероятно ще удължи срока за поставяне на втората доза на "АстраЗенека", стана ясно от думите на Кирилов. Сега решението на здравните власти е това да се случва на 70-ия ден. Така към средата на април трябва да започне прилагането на втората доза у нас, обясни той. Според кратката характеристика на ваксината срокът за поставяне е от 4 до 12 седмици след първата доза. Така максималният срок е 84 дни и най-вероятно здравните власти ще приемат него. Така ваксинацията с втора доза ще започне в началото на май и ще може да се изчака още, ако се даде препоръка за смесване на ваксините. 

"Това, което се знае засега е, че всички нежелани лекарствени реакции, които обсъждаме - редките тромбози с тромбоцитопения, са получени след първа доза. Факт е, че в Европейския съюз са приложени малко на брой втори дози, но не е такава ситуацията с Великобритания, където има достатъчно приложени втори дози, обясни д-р Попова.