45-ият - нещо ново, нещо старо и нещо назаем

https://www.24chasa.bg/novini/article/9688505 www.24chasa.bg
Шест парламентарни групи ще запълнят 45-ото НС.

Жените депутатки ще са по-малко

Най-сетне повече юристи - 46, близо двойно спрямо миналото Народно събрание

Нещо ново, нещо старо, нещо назаем. Така накратко може да бъде описано новото 45-о народно събрание. Това показва бърз преглед на профилите на бъдещите парламентарни групи въз основа на данните от обработените протоколи на РИК-овете. Той обаче може да бъде леко променен, след като ЦИК излезе с решението си за преразпределянето на мандатите.

Сред новите парламентаристи има политици, “взети” от предишните си други партии. Има и пълни дебютанти - с групата на “Има такъв народ” в парламента влизат изцяло нови лица. Това беше и целта на Слави Трифонов, който специално подбра хора, които досега не са имали нищо общо с политиката.

Парламентаристи с дългогодишен опит влизат отново от групите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Най-много са експертите при Бойко Борисов, тъй като депутати стават 23-ма от министрите му в трите кабинета на ГЕРБ досега.

ДПС също запазва знаковите си лица, а при БСП 2/3 от депутатите са с опит в парламента.

Добре познати фигури, но в нова политическа премяна ще седнат на депутатските банки от името на “Изправи се! Мутри вън”. Като гражданска платформа коалицията обедини партии от целия спектър. Отново стават депутати Мая Манолова, Татяна Дончева и земеделецът Румен Йончев, които в миналото са били част от групата на БСП.

45-ият парламент отстъпва по равнопоставеност на половете - с 9 по-малко ще са жените в него спрямо предходния. Сега влизат 56, а в предишния бяха 65.

Почти два пъти повече обаче стават юристите. В 44-ото НС те бяха едва 26-има, а сега ще са с 20 повече. Най-много са в ГЕРБ - 12, а групите на Слави, БСП и “Демократична България” имат по 9 правни експерти.

Очаква се новото Народно събрание да бъде свикано на първо заседание от президента на 15 април. То следва да бъде открито от най-възрастния депутат, който е Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

Най-младият в този мандат пък ще е 25-годишният джудист и икономист от ГЕРБ Сашо Савов.

ГЕРБ се сдоби с най-опитната група - всеки е бил министър, заместник или ключов депутат

ГЕРБ ще има най-опитната група в следващия парламент, а зад банките в залата ще личат имената на 23-ма знакови министри през годините. Сред тях са имената и на най-опитните политици през последните години- Бойко Боросов и Томислав Дончев.

До тях ще са и заместници, и ключови депутати. ГЕРБ вкарват и

две ярки имена

в медицината -

проф. Григор Горчев и здравния министър проф. Костадин Ангелов. Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов отново ще редуват законотворчеството и лекуването на пациенти. Ново лице в следващия парламент ще е директорът на болницата в Ямбол д-р Димитър Рунков.

В 45-ото НС ГЕРБ отделя по-голяма квота на юристите и този път са 12 при 75 депутати. Досега те имаха 8 прависти от 95 депутати. Сред тях са провосъдната министърка Десислава Ахладова и опитните Росен Желязков, Анна Александрова и Десислава Атанасова.

15 ще са икономистите, а инженерите - шестима. Социалните политики ще защитават опитната Деница Сачева и новото попълнение от Стара Загора - Илиана Жекова. Петима са политолозите, а толкова са и експертите по национална сигурност.

В редиците на ГЕРБ е и едно от лицата на студентската програма “Ку-ку” - Любен Дилов-син, който в момента е издател. От този бранш е и Димитър Николов.

Сред новите имена в ГЕРБ се отличава това на атрактивната 30-годишна студентка от Варна Славена Точева. С преференции тя успя да се изстреля на второ място във Варна. Сред новите имена е и това на композитора Страцимир Павлов. Преференция от Пловдив-област вкарва и Младен Шишков.

Проф. Любомира Петрова ще е новото експертно име в образованието. Тя ще е до вече доказалите се имена на Красимир Вълчев и Милена Дамянова.

Областният координатор на ГЕРБ във Видин Александър Матеев също попълва редиците на партията в парламента. До него ще е и активистката

Росица

Кирилова, която

избра ГЕРБ

пред Слави

Трифонов. IT специалистът Красимир Николов и общинският съветник Павлин Ганчев също сядат в депутатските кресла. Председателката на общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова влиза в парламента с преференции.

Партньорите на ГЕРБ от

СДС ще

вкарат две

знакови лица -

Румен Христов и Илия Лазаров. Последният бе началник на кабинета на президента Петър Стоянов, а негов кум е Христо Бисеров. Бил е съдружник и с ексминистъра на инвестиционното проектиране от кабинета “Орешарски” Иван Данов.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев също е сред новите лица в парламента. Място си спечели и областната управителка на Пловдив-област Дани Канарзиева. Засега тя не е обявила дали ще смени амплоато си и ще седне в депутатския стол.

Средната възраст на депутатите от ГЕРБ е 47 години. Най-младото попълнение в парламента идва с преференция от Хасково и това е 25-годишният Сашо Савов. Той е завършил икономика, но неговата страст е джудото. В отбора на младите попълнения е и Георг Георгиев. Най-възрастният депутат в ГЕРБ е опитният Вежди Рашидов.

Жените в редиците на ГЕРБ ще бъдат 25, начело с Цвета Караянчева. Докато мъжете ще са 50.

Бургас рекордьор с 3-ма депутати, 16 нови в червената група

Три мандата взима БСП в Бургас. Това показват данните при изцяло обработените протоколи в РИК в морския град към вчерашна дата. Това постави червените в Бургас на първо място в партията в национален план по мандати. Начело на червената листа там е икономистът Петър Кънев. Той не е партиец, участва от гражданската квота, но на конференциите на социалистите от региона имаше най-много номинации за водач на листата им. Заедено с Кънев в парламента влизат досегашният депутат Тодор Байчев и известната бургаска професорка Юлия Йоргова-Форд.

43-ма депутата общо ще има БСП. 16 са новите лица спрямо предходния мандат. Сред тях обаче и хора с предишен парламентарен опит като Борислав Гуцанов (в 42-ото НС), Атанас Зафиров (в 42-ото и 43-ото НС), както и Велизар Енчев, който влезе в 43-ото НС от “Патриотичния фронт”, но го напусна и довърши мандата като независим. От новите лица в НС са поетът и публицист Иван Гранитски и инженерът по компютърни системи Благовест Кирилов.

Въпреки редуцирания състав на групата си Корнелия Нинова ще може да разчита почти на 100-процентова подкрепа в решенията и политиките, които прокарва. Причината е, че влязоха предимно водачите на листи, които бяха посочени от лидерката като лоялни към нея хора.

Единствените опозиционери, които “пробиват” фронта на “Позитано” 20, са Драгомир Стойнев и Весела Лечева. А петкратната световна и две пъти вицеолимпийска шампионка по спортна стрелба дори стана и шампион на БСП по преференции в национален план с 3863 лични гласа на тези избори.

Още един спортен шампион ще има БСП в парламента - автомобилния състезател Крум Дончев.

8 жени ще има в групата на левицата, начело с Нинова. Сред новите лица тук освен проф. Йоргова е и областната лидерка на БСП в Добрич Мая Димитрова.

49 години е средната възраст на групата на БСП. Най-младият депутат и този мандат ще продължи да бъде Явор Божанков. Доайенът е Велизар Енчев.

Най-много в групата на БСП са юристите и икономистите - поравно по 9 души. Юридическата група, оглавявана от Корнелия Нинова, получава подкрепа от бившия областен управител на Плевен Илиян Йончев, който с преференции измести досегашния депутат Стефан Бурджев, както и от адвоката от Асеновград Енко Найденов. Право учи и Кристиан Вигенин, който е икономист по образование и международник по призвание.

Икономистите около Петър Кънев пък ще имат мощно рамо от Пламен Милев. Докторът по икономика е сред основните автори на всички алтернативни бюджети на БСП в последните години, както и на икономическите предложения в червената “Визия за България”. 7 пък са инженерите от левицата в следващия мандат. В сложната от здравна гледна точка обстановка в страната покрай COVID епидемията обаче групата на БСП остана само с един лекар - проф. Георги Михайлов.

ДПС запазва знаковите си лица, но вкарва и млади

От 30 депутати се очаква да е групата на ДПС в 45-о народно събрание. Досега движението имаше 26 народни представители.

Тя запазва повечето си знакови лица и тъй като става дума за депутати с по няколко мандата зад гърба си, определено групата на ДПС ще е сред най-опитните. Обновява се обаче с членове на младежката си структура.

В листите си

ДПС сложи

много млади

и образовани

след призива на почетния председател Ахмед Доган от евроизборите да им се даде път в политиката. Средната възраст на групата ще е около 45 години.

Най-младият ѝ депутат ще е областният шеф на младежкото ДПС във Велико Търново - финансистът Мастън Мастънов, който е на 30 г. Парламентарист става и лидерът на младежкото ДПС Сезгин Мехмед, който е завършил политически мениджмънт и е на 34 години.

Най-възрастен в групата пък този мандат ще е досегашният председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов. Ядрото на ПГ на ДПС е познато - лидерът на движението Мустафа Карадайъ, заместниците му в партията Йордан Цонев и Халил Летифов, Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Бюрхан Абазов и др.

Като цяло тя

е съставена предимно от

членове на ръководния

орган на партията - Централното оперативно бюро, както и председатели на областни и младежки структури от страната.

Впечатление прави, че повечето са магистри в своите области на образование.

По професии преобладават инженери и хора, завършили политически или друг вид мениджмънт. Например 63-годишният член на ЦОБ Рамадан Аталай е магистър минен инженер, а колегата му Ерджан Ебатин е завършил биология и химия.

Доктори и юристи няма да липсват, макар че ще бъдат много по-малко на фона на останалите. Юрист на групата остава Хамид Хамид.

Медиците са само д-р Адемов, който е анестезиолог и реаниматор, както и някогашният министър на околната среда Джевдет Чакъров, който по образование е лекар - коремен хирург.

В групата на ДПС преобладават мъжете. Жените пък ще са само пет.

Сценаристи, бизнесмени и юристи събра в групата си Слави Трифонов

Най-много ще са бизнесмените и юристите в парламентарната група на “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов ще има 51 депутати.

Освен сценаристите на Слави повечето лица на партията, направила най-големия пробив на отминалия вот, не са познати на широката публика.

Основно 3 групи хора влязоха в листите на ИТН. Ядрото е от екипа на шоуто, най-близките хора на Трифонов. Сценаристите му са на ръководни позиции в партията, бяха водачи на листите.

Вторият кръг е от хората, явили се преди време на кастинг за политици в шоуто, както и някои уважавани гости на предаването. Третата група е от популярни за местните общности фигури.

Образователният ценз на групата е висок - масово новите политици на Слави са магистри, част от тях завършили и по няколко специалности в различни университети, става ясно от биографиите им, публикувани от партията.

Предимно

мъжки е

парламентарният

отбор на

Трифонов,

едва 1/5 са жените в бъдещата ПГ. Сред тях с най-солиден политически опит е главният секретар на “Има такъв народ” Виктория Василева. Тя е бивш депутат и

шефка на

младежката

организация

на СДС

Групата излъчва и доайена на този парламент - дългогодишния съветник по икономически, правни и социални въпроси в КТ “Подкрепа” Мика Зайкова, която според традицията ще открие 45-ото народно събрание.

Световната шампионката по шах Антония Стефанова бе водачка в Пловдив. Първата в листата в Перник Галя Бърдарска пък е от института по водни проблеми към БАН и гостуваше в телевизията на Трифонов при водната криза в града.

Здравният сектор е представен от микробиолога проф. Андрей Чорбанов от екипа в БАН, който обяви разработването на българската ваксина и чиито позиции срещу щаба в пандемията предизвикаха огромна полемика. Стигна се дори до фейсбук войни болен ли е наистина професорът от COVID. В крайна сметка той се излекува дни преди вота. В експертиня партиен екип е и бившият шеф на Александровска болница Силви Петров.

Сред финансистите пък е Любомир Каримански, работил за “Д банк” и “Инвестбанк”.

Адвокат на средна възраст, власт - профил на ДБ. Има и минал през местната известни икономисти

Юрист на около 40-годишна възраст, с опит в адвокатурата, но и в политиката, предимно в местната власт. Този профил преобладава сред бъдещите депутати от парламентарната група на обединението “Демократична България”.

27 ще са хората на Христо Иванов, който също е юрист и бивш министър на правосъдието, в 45-ото НС. Най-много влизат от столицата - 13. Останалите 14 са представители на 16 района от страната. Така че това ще е най-софийската група в следващия парламент.

Само 5 ще са обаче народните представителки в групата на ДБ, а сред тях е и юристката Надежда Йорданова, която бе началник на министерския кабинет на Иванов. Повечето от ДБ имат опит в политиката, но не и на национално ниво. Примери за това е общинският съветник от Бургас Димитър Найденов, който участва в дебаркирането с гумена лодка на “Росенец” заедно с Христо Иванов, бившият областен управител на Сливен Димитър Сяров, както и водачката на листата в Хасково Катя Панева.

В националната политика опит имат лидерите на обединението Христо Иванов, Атанас Атанасов както и Мартин Димитров, който е бил депутат в три парламента.

Извън правото ДБ има дефицит на експерти в доста други области, като енергетика, отбрана, социална политика и спорт. Все пак в здравеопазването техният човек е пулмологът д-р Александър Симидчиев, който се очертава като едно от ярките лица на следващото НС.

В сферата на образованието името в групата е Митко Кунчев - математик, който близо 30 г. е бил директор на математическата гимназия “Баба Тонка” в Русе.

Силно е икономическото крило с бившите депутати Мартин Димитров Петър Славов, както и безспорният авторитет от гражданската квота Георги Ганев.

В културата фронтмен ще бъде композиторът Стоян Михалев.

Най-възрастните депутати на обединението ще бъдат Митко Кунчев и Стефан Тафров, които са на по 63 г. Дипломатът Тафров е сред основателите на СДС и е безспорният експерт по външна политика на ДБ. Бил е външнополитически съветник на президента Желю Желев, както и посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН.

Най-младите лица на коалицията са конституционалистът и преподавател в СУ доц. Атанас Славов и екологът Борислав Сандов - на 39 г.

 

Поразяващата уста Татяна Дончева се завръща заедно с Мая Манолова в групата на “Изправи се! Мутри вън!”

Две от най-устатите депутатки и най-добри юристки в Народното събрание през изминалите мандати се завръщат отново. Бившите червени остриета Татяна Дончева и Мая Манолова сядат отново зад пленарните банки, но вече като част от групата на “Изправи се! Мутри вън!”.

Отново депутат ще е земеделецът Румен Йончев, очаква се също и Мария Капон от ЕНП (ако Николай Хаджигенов влезе от 25-и МИР - София), които преди също са били част от други групи. Всъщност сформирана като гражданска платформа, коалицията “Изправи се! Мутри вън!” обедини в себе си много партии от целия спектър, както и граждански сдружения и комитети.

Така в парламента влизат две от лицата на протеста от миналото лято - адвокатът Николай Хаджигенов и пиарът Арман Бабикян от т.нар. отровно трио.

Това ще е групата с най-много юристи на фона на общия ѝ брой депутати - 5 от 14.

Едно от най-ярките имена на тази група е Максим Генчев. Актьорът и режисьор на филма “Дякон Левски” изненадващо влиза от Кърджали при последното преразпределяне на мандатите.

Двама души от местната власт ще са вече част от националната. Това са общинският съветник от Бургас Живко Табаков и зам.-кметът по култура на община “Тунджа” Станчо Ставрев, който е магистър по балканистика, но е специализирал етнология, архивистика и музейно дело. От 25-и МИР в София пък влиза пианистката Валентина Василева-Филаделфевс.