Епидемиологът д-р Петър Марков: Не бих поставил под съмнение ваксината на АстраЗенека

https://www.24chasa.bg/novini/article/9689103 www.24chasa.bg
Д-р Петър Марков, епидемиолог в Училището по тропическа медицина в Лондон КАДЪР: БНТ

Не бих поставил под съмнение ваксината на АстраЗенека. При всички ваксини, които някога сме получавали през живота си, има някакъв риск, но трябва да се гледа балансът между този риск и риска от заболяването. Това каза по Би Ти Ви епидемиологът и преподавател в Училищео по тропическа медицина в Лондон д-р Петър Марков.

Вече е факт, че все повече сигнали свързват АстраЗенека с тромбози, от вчера Великобритания няма да прилага ваксинация с нея на хора под 30-годишна възраст, съобщи той.

Става въпрос за нежелан ефект. Случаите на тромбоза са 1 на 200 – 300 хиляди случаи , а случаите на смърт - 1 на над 1 милион. Но това е далеч по-малко от риска от смърт при ковид, който е едно на двеста, което е 5000 пъти по-малко, посочи Марков.

В същото време рискът от самото заразяване все още е изключително висок. Всяка държава взема решенията си за ваксинирането с една или друга ваксина самостоятелно, но все още няма данни, че връзката между ваксината на АстраЗенека и тромбозите е причинно-следствена, каза той.

Д-р Марков посочи, че цялото му семейство е ваксинирано именно с тази ваксина.