Нови случаи с COVID удължиха карантината на екипаж, прибиращ полярниците ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9689924 www.24chasa.bg
Проф. Христо Пимпирев. Снимка: Архив

Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач „Акилес” удължиха за неопределено време карантината на кораба. Това каза съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, съобщиха от Български антарктически институт за "Фокус".

Корабът трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници.

Създалата се аварийна ситуация наложи незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с г-жа Уенди Рубио Диас, шеф на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение.

Проф. Христо Пимпирев е ръководител на БАЕ. Снимка: Български атлантически съюз
Проф. Христо Пимпирев е ръководител на БАЕ. Снимка: Български атлантически съюз

В района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийския малък военен кораб „Лаутаро”, който се съгласи да промени програмата си и в късните часове на нощта акостира пред Българската полярна станция и взе на борда си българските антарктици. Той ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където на чилиската база „Ескудеро” ще изчакат уругвайския военен самолет „Херкулес”, който в последния момент прие да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели предотвратиха престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима.

Всички са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.