Първо разцепление в "Изправи се! Мутри вън!" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9690542 www.24chasa.bg

Първото разцепление в "Изправи се! Мутри вън!" вече е факт. Адвокат Николай Хаджигенов може да не е част от бъдещата парламентарна група на коалицията, стана ясно от изявление пред медиите на Мая Манолова и Татяна Дончева.

Повод за скандала стана изказване на Хаджигенов от по-рано сутринта по БНТ, в което той обяви, че би станал министър, ако трябва да пожертва себе си. Той обаче сподели, че типичният политически пазарлък за имена го докарвал до бяс. На този етап отказваме да мислим въобще в тази посока, а мислим как да има правителство, допълни той. 

"Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Част от хората искат неистово веднага нови избори, сякаш изборите са вълшебна пръцица, с която всичко ще се реши, Бойко ще изчезне и ще оправим държавата. Но от друга страна за първи път от 15 г. в парламента няма наци-партии. Искаме ли отново Обединени патриоти в парламента? Искаме ли Васил Божков, защото той беше на ръба? Избирателите решават това. Но сега, когато ГЕРБ и Бойко се гърчат, тоест на ламята сме отрязали 2 от трите глави, ако направим избори - каква е гаранцията, че той няма да извади още един златен пръст", попита Хаджигенов.

На този етап имаме приемлив резултат, доста честен, коментира той резултатите от изборите. Затова трябвало бързо да се направи опит да се състави правителство. Да опитаме да довършим ламята, дори това правителството да има кратък период - но да промени Изборния кодекс, каза Хаджигенов. Според него е възможно това правителство да издържи 3 месеца и наесен да има предсрочни избори.

Готови сме да направим всичко, за да приключим ГЕРБ и гербещината, заяви адвокатът.

Той обясни, че става въпрос за математически модел. Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо, допълни той. Затова не изключвал подкрепа от БСП.

Той даде пример с коалицията "Изправи се! Мутри вън", която не му харесвала, но сработила. По същия начин трябвало да се подходи към гласовете на БСП. Ако искаме да доубием ламята и корупцията - ще вземем подкрепата на БСП, няма да се женим за тях, няма да правим коалиция.

"Въпрос, който задавам от времето на протестите е какво правим, ако ДПС решат да ни подкрепят? Ще кажем - не, вашите гласове няма да ги вземем. Дори и да имаше тякава възможност, как няма да им вземем гласовете, парламентарна република", коментира Хаджигенов ДПС. Запитан дали ще приеме предложение за подкрепа и от ГЕРБ, той отговори утвърдително, защото това бил най-бързия начин да се ликвидира ГЕРБ. Това, което предлага Борисов, го прави с идеята да оцелее още един ден, категоричен бе Хаджигенов. Той разви сценарий - Слави Трифонов прави правителство, а всички останали го подкрепят.

Според него преговорите с другите партии трябва да започнат още днес - първо със Слави, после с ДБ. Правейки предизборната коалиция, ние говорихме лично и със Слави, и с екипа му, и ще го направим отново, допълни той.

Изказаното от Хаджигенов е лично мнение и не ангажира коалицията, категорична бе обаче Манолова в изказването си по-късно и се разграничи от адвоката.

Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци да правителство не влизаме, категорична бе тя. 

Манолова разказа, че Хаджигенов е бил съпредставляващ коалицията "Изправи се! Мутри вън" заедно с нея до провеждането на парламентарните избори. Сега предстои да се сформира парламентарната им група, която ще избере свое ръководство и свои гововорители, които ще изразяват мнението на групата.

Всъщност не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС, заяви Манолова. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група, категорична бе тя. И напомни позицията си, че ще водят разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за общи действия.

Категорично за нас е неприемлива каквато и да е договорка за каквито и да е постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС, отсече Манолова. Предупредили сме и е ясно, че никакви разговори от "готови да се жертват, ставайки министри", няма да бъдат толерирани. решенията за участие или подкрепа на кабинет, ще се вземат от парламентарната група, обясни тя. Щели да изчакат предложението на Слави и тогава ще вземат решение за подкрепата му.

В създаването на един нов парламент, където има доста нови за политиката участници, е нужно малко по-голямо хладнокръвие от всички ни при възприемането на различни изявления. Вероятно в много случаи ще става дума за несъвсем премерени думи и несъвсем добра оценка какви изводи могат да се направят въз основа на тях, по-умерена бе Татяна Дончева. Тя обясни, че не би пледирала за никакви крайности във възприемането му. И допълни, че се наложило да дадат този брифинг заради реакцията на думите на Хаджигенов в социалните мрежи и медиите.

Ако си дадем не 100 дни, но няколко дни за всички нови в политиката, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите им, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които биха могли да бъдат по-обрани, по-умерени, по-разумни, допълни тя.

Но това не отменя нашето категорично намерение ако някой е решил да се жертва за министър, включително Хаджигенов, той да не бъде част от нашата парламентарна група. Подобни жертви могат да бъдат поемани в лично качество, няма да позволим никакво петно върху парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", отсече обаче отново Манолова. И напомни, че каузата им е без ГЕРБ и без ДПС. Така че всякакви подобни жертвоготовности моля да бъдат извършвани извън "Изправи се! Мутри вън!", допълни тя. И обясни, че говорят публично, тъй като става дума не за лични намерения, които да касаят личности, а за такива, които ангажират бъдещата парламентарна група.

"Това е точно толкова смислено, колкото ние няма да вземем гласовете на БСП. Но БСП не си ли решават те самите как да гласуват? И ако гласуват, както те си решат, как така няма да им вземете гласовете, от вас ли зависи?", попита в отговор Хаджигенов. "Това са неща, които говоря от времето на протестите. Ако ДПС решат да подкрепят правителство на малцинството, как ще ги спрете? Аз ако съм на Бойко, ще накарам целия ГЕРБ да подкрепи едно такова правителство на малцинството. И искам да видя тогава Дончева, Манолова и прочие специалисти", коментира още адвокатът пред "24 часа".

"Това са истинските политици - те говорят едно, правят друго. Аз много отдавна казах, че отказвам да бъда истински политик. Аз говоря нещата само такива, каквито са. И ще правя нещата такива, каквито са. Политиката ми срещу ГЕРБ е почти 12-годишна. Тя не е от вчера, днес или утре. Това лесно може да се провери през статиите ми в блога, по цялата ми дейност в последните 15 г. Не съм се появил вчера на площада отникъде", коментира още Хаджигенов.

"Имам някаква представа не от политика, но поне от право, и нека ви го кажа така - без нас няма парламентарна група. Имате депутат Дончева, депутат Манолова, депутат Х, У и т. н. Ние все пак сме коалиция и имаме достатъчно депутати и сред нашите членове, което означава, че без нас няма парламентарна група. Специални поздрави на истинските политици и юристи", каза Хаджигенов на въпрос дали очаква да бъде изключен от бъдещата парламентарна група на "Изправи се! Мутри вън!". "Ако се стигне дотам - ще продължим да работим самостоятелно. Ако това е истинската политика и истинските юристи, аз няма да бъда такъв, не се притеснявайте - да казвам едно, пък да правя друго", категоричен бе той.

"Кога съм казал, че искам да съм министър. Тук става въпрос за това на теб стиска ли ти да носиш отговорност? И аз отговорих - Да. Това е нещо, което правя непрекъснато - поемам отговорност. Никой не ме е питал искам ли да съм на площада, да съм депутат, да съм министър или каквото и да е. Не, не искам. Но на мен ми стиска. И така се случи, че явно ще трябва да покажа дали ми стиска докрай", коментира още Хаджигенов.