"168 часа": Ваксиниран, Коритаров издъхна от COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9690627 www.24chasa.bg

Проявил симптомите в понеделник сутринта, за по-малко от 24 часа починал

Развил сърдечна недостатъчност

Прави истински удар с интервюто с шефа на Конституционния съд на Сърбия

От понеделник сутринта журналистът Георги Коритаров дишал трудно, имал лека кашлица и не можел да се изкашля. Сърцето му прескачало. Усетил симптомите още докато водел предаването си “Свободна зона”.

По-късно кашлицата му се засилила и колегите му се усъмнили, че е заразен с COVID.

Коритаров споменал, че е ваксиниран с първа доза преди 10 дни и скоро очаквал втората. Все още не е ясно коя ваксина му е поставена. Състоянието му обаче се влошило и на обяд журналистът бил откаран в болница “Токуда”. Там му е направен PCR тест, който се оказал положителен.

Изследванията показали, че е развил и сърдечна недостатъчност. Въпреки усилията на лекарите състоянието му било толкова тежко и сутринта на 6 април Георги Коритаров починал.

За кончината на 61-годишния журналист съобщи шефът на тв “Европа” Георги Харизанов: “Скъпи приятели, не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера (понеделник) се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно. Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам.”

Новината за смъртта на журналиста шокира цялата гилдия, а много от близките му все още не могат да проумеят как COVID уби Коритаров само за ден.

“Потресен съм. Не съм очаквал, но животът е такъв - сподели пред "168 часа" журналистът Мохамед Халаф, един от приятелите на Коритаров. - В понеделник чаках да го видя в предаването му, но ми направи впечатление, че не изглежда добре. Кашляше.

Той беше високоинтелигентен, ерудиран. Познавам го от 3 десетилетия и винаги съм се възхищавал на неговите познания и дълбоки анализи. Жоро беше изключителен човек, който обичаше много държавата си. Той беше много принципен и категоричен в позицията си. Българската журналистика загуби един изключителен специалист. Казвам го с болка и сълзи на очи.”

Коритаров поразявал с любовта си към четенето, бил изтънчен литератор и винаги се позовавал на книгите.

“Не съм виждал друг такъв човек - допълва Халаф. - Спомням си, че малко преди пандемията имахме среща в едно кафене, където си говорехме за книгата “Аламут”. Аз му споделих, че тя вероятно не е преведена на български, а в нея се разказва за първия политически терорист Хасан ибн Сабах. Жоро ми се обади на следващата сутрин, че след срещата ни отишъл в книжарницата, намерил я на български, купил я и през нощта я прочел. Била много интересна и затова ни беше поканил заедно с издателя да я коментираме.

Нещо друго веднъж ми направи впечатление. Бяхме заедно в сутрешния блок на Нова тв и говорехме за Турция и той започна да цитира една книга, но водещата го прекъсна и му каза да остави четивото настрана и да говорим по същество. Той се обърна към нея и каза: “Вижте, не може да говорим без книгите, защото всичко е написано в тях и човек винаги трябва да се обръща към тях”. Никога не говореше излишни неща. Не изневеряваше и на своята професия. Да почива в мир. Мога да кажа само: “Сбогом, Жоро.”

Спомените на приятели и колеги на Коритаров за него - четете ТУК