Близо 2 г. лишаване от свобода и за обвиняемата за наркооранжерията в с. Щръклево

https://www.24chasa.bg/novini/article/9690839 www.24chasa.bg
Окръжен съд – Русе

Окръжен съд – Русе одобри и споразумението, постигнато от държавното обвинение и обвиняемата С. М., с което й се определя наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 11 месеца за отглежданите от нея растения от рода на конопа в оранжерия в село Щръклево.

След одобреното в сряда споразумение за другия обвиняем по делото (Б. Г.), и С. М. се призна пред съда за виновна по повдигнатите й две обвинения. Първото е за това, че на 29 септември 2020 г. в село Щръклево, в съучастие с Б. Г., без надлежно разрешително, е произвела и държала с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана с нетно тегло 25 грама на обща стойност 150 лв. Второто – за това, че за периода от юни до 29 септември 2020г., в село Щръклево, в съучастие с Б. Г., е засяла и отглеждала 38 растения от рода на конопа, а именно - марихуана с нетно тегло 6,235 кг., на стойност 37 410 лева, в нарушение на установените правила в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Наказанията, които неосъжданата С. М. прие да изтърпи и за двете деяния, са същите както и Б. Г. - лишаване от свобода за срок от 1 година и 11 месеца при първоначален общ режим. Приспаднато е времето, през което жената е била задържана под стража от 29 септември 2020 г. На нея също не е наложено по-лекото наказание глоба. Отнети са в полза на държавата наркотиците, записващо DVR устройство, мобилен телефон, уред за сушене на плодове, уред за пакетиране, две пръскачки, 4 камери за наблюдение, маска за пръскачка и препарати за растително стимулиране.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.