Походът на живите почете виртуално героизма на лекарите в пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691055 www.24chasa.bg
Онлайн церемонията включваше присъждането на специална награда на д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън= СНИМКА: Ройтерс

Всяка година международният Поход на живите събира в Полша хиляди хора, които безмълвно извървяват пътя между нацистките лагери на смъртта "Аушвиц" и "Биркенау". За втора поредна година обаче тази проява, съвпадаща с чествания в Израел ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, се провежда виртуално заради пандемията, предаде АП, цитирана от БТА.

По мащаб и обстоятелства жертвите на пандемията и на нацисткия геноцид през войната се различават. Организаторите на тазгодишния поход обаче са решили да почетат героизма на хората на предна линия, които с риск за себе си лекуват и съветват страдащите.

Онлайн церемонията включваше присъждането на специална награда на д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън, който е отличен за нравствена смелост в медицината. "Вярвам, че лечителството лежи на пътя на добротата, на същия път, който всички вие сте избрали да припомните и чуете гласовете на онези, които са били погубени в Холокоста", каза Фаучи.

"Виждаме пандемията, която се случва веднъж на сто години. Лекарите по целия свят се борят да спасяват хора", каза ръководителят на похода Шмуел Розенман. "Нашата работа като педагози е да отидем при света и да кажем: Слушате хора, светът не може да си позволи да забрави това, което се е случило, и не може да приеме това, което се случва сега", добави той.

Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е един от най-тъжните дни в израелския календар. С него се отбелязва годишнината от въстанието във Варшавското гето през 1943 г. - най-значимия акт на еврейската съпротива срещу нацистка Германия. Възпоменанията започнаха вчера със залязването на слънцето с церемония в "Яд Вашем", националния музей на Холокоста. Шестима оцелели от лагерите на смъртта разказаха емоционално спомени, преди да бъдат запалени факли.

По традиция телевизиите и радиостанциите излъчваха само възпоменателни програми, а ресторантите и увеселителните заведения бяха затворени. Днес сирени за въздушна опасност огласиха цялата страна, минувачите спряха по тротоарите, шофьорите излязоха от колите си, за да почетат жертвите с двуминутно мълчание, предаде АП.