Румъния продължава ваксинацията с "АстраЗенека" за всички възрасти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691133 www.24chasa.bg
"АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Координаторът на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица заяви днес, че е много важно Румъния да продължи ваксинацията срещу КОВИД-19 с всички продукти и добави, че използването на ваксината на "АстраЗенека" ще продължи, предаде Аджерпрес, цитирана от  БТА.

"Продължава ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека" за всички възрастови групи (...) Като се има предвид епидемиологичният контекст в Румъния е много важно да продължим ваксинацията срещу КОВИД-19 с всички продукти и при най-високи параметри", посочи той.

Кооринаторът на ваксинационната кампания изтъкна, че "ползите от ваксинацията са много по-големи от рисковете".

По-рано тази седмица Георгица съобщи, че над 207 000 румънци са анулирали планирана ваксинация с "АстраЗенека" след появилите се дискусии за възможна връзка между ваксината на британско-шведската компания и сериозни случаи на тромбоза.

Вчера Европейската агенция по лекарствата потвърди съществуването на връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци.

Георгица посочи днес, че епидемилиологичната ситуация в Румъния е обезпокоителна и че "на 100 диагностицирани лица 2,5 души умират", съобщи телевизия Диджи24.

Той изтъкна, че случаите на тромбози след ваксинация със серума на "АстраЗенека" са изключително редки - едва 0,65 на 100 000 души. Румъния започна ваксинацията с "АстрЗенека" на 15 февруари. Досега около 400 000 души са получили първата доза от тази ваксина, а ваксинирането с втората доза започва от следващата седмица, посочва телевизията.

"Хората, ваксинирани с първа доза, ще получат втората доза от същата ваксина. Тези, които развият тромбоза след първата доза, няма да получават втора доза. Ще подготвим информационен материал за всички, които искат да се ваксинират", посочи Георгица.

Той изтъкна, че "отказът от ваксиниране може да ни изправи пред тежки форми на болестта и може да компрометира постигането на групов имунитет".