Блинкън: Косово да продължи преговорите със Сърбия, ако иска в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691230 www.24chasa.bg
Американският държавен секретар Антъни Блинкън. Снимка Ройтерс

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че продължаването на преговорите със Сърбия е от съществено значение за пътя на Косово към членство в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Косовският премиер Албин Курти публикува днес поздравително писмо от Блинкън, изпратено в сряда. В него държавният секретар на САЩ призовава Косово да се ангажира "продуктивно и без отлагане" в диалога със Сърбия, който се води с посредничеството на Европейския съюз и с подкрепата на САЩ.

"Осигуряването на споразумение със Сърбия за всестранна нормализация на отношенията, базирано на взаимно признаване, е от съществено значение за способността на Косово да постигне пълния си потенциал и да се придвижи напред в интеграцията в ЕС", написа Блинкън.

Брюксел също изтъкна, че преговорите между Косово и Сърбия са от основно значение за членството им в съюза.
Курти, който пое премиерския пост на 22 март след победата на неговото ляво движение Самоопределение на парламентарните избори на 14 февруари, заяви, че преговорите със Сърбия не са сред приоритетите на правителството.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. От десетилетие двете страни водят преговори за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС, но те бяха прекъснати миналата година.