ГЕРБ проби и червеното село, Цветанов оживя в Забърдо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691348 www.24chasa.bg
В смолянското с. Баните и на местните избори през февруари, и сега на парламентарните победител е ГЕРБ. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- Извън големите градове гледат телевизията на Слави, но почти не знаят кой е в “Да, България”

- В родното място на Нинова червените печелят само с 11 бюлетини, в Дръндар, откъдето е Доган, освен ДПС има фенове на Трифонов и Каракачанов

- Хората се вълнували повече от кметските избори, отколкото от парламентарните

Селата в България се отварят за политиката. Това показват данните на социолозите за последните избори. От години победител в “селския вот” е ДПС като общи сметки. И сега е така. И е логично - около 65% от електората на движението живеят на село. На места в смесените райони ДПС стига и 90%.

Резултатите обаче показват и друго - ако преди години селата бяха “червени бастиони”, сега БСП и ГЕРБ взимат горе-долу поравно на централно ниво - около 30%.

“Телевизията много помага, затова и Слави Трифонов с неговата партия пробива заедно с традиционните БСП, ГЕРБ и ВМРО”, разсъждава жена от секционна комисия в Пордим. “Хората са чували и за “Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова от протестите, но почти нищо не се знае за “Демократична България”, обяснява застъпничката.

В селата обаче партии, останали под чертата от 4%, някъде са фаворити. Така в чепеларското с. Забърдо останалата извън парламента “Републиканци за България”

има близо

5 пъти повече

гласове от ГЕРБ

От 245 гласа 146 са за партията на Цветанов. Втора е ГЕРБ с 30 гласа. Трети и четвърти са БСП и ДПС с по 17. Интересно, че от селото няма представител в листата на Цветанов.

“Републиканци за България” печелят убедително и в кърджалийското село Велешани. Но там кметът Севим Салиф е 10-и в листата. От 88 гласували 53-ма са дали вота си за Цветанов. За ДПС, които традиционно са големите победители на парламентарните избори в Кърджалийско, са гласували 24-ма. Има само една бюлетина за ГЕРБ.

Митът за “бастионите” се пропуква и извън ДПС. Случва се в две-три съседни села на една и съща община водещите формации да са съвсем различни.

В червения район на Враца, в козлодуйското с. Бутан

водеща сила е

“Има такъв

народ”

с 207 гласа. Втори са ДПС със 169, трети - ГЕРБ-СДС със 161. Следват БСП със 148, останалите имат по двадесетина гласа.

В същата община, но в с. Хърлец, БСП взима най-много - 200 гласа, следвана от ГЕРБ - 174, и ДПС - 142. “Има такъв народ” е 4-и със 111. “Изправи се! Мутри вън!” имат 24 гласа, “Демократична България” - 10.

В най-малкото село в общината - Крива бара, победител обаче е ГЕРБ със 144 гласа. БСП има 24 гласа. 4 бюлетини имат ДБ, три са за “Изправи се! Мутри вън!”, а ДПС нямат нито една.

В родното село на Корнелия Нинова - Крушовица, община Мизия, БСП печели само с 11 бюлетини. От 641 души за червените са гласували 173, а за ГЕРБ-СДС – 162. Партията на Слави също направи пробив - 99 гласа. ДПС събра в Крушовица 38 гласа, републиканците на Цветан Цветанов имат 33, а партията на Мая - 28.

Висока избирателна активност отчитат в Синеморец - една от най-южните точки по родното Черноморие. От 270 жители за ГЕРБ-СДС са гласували 96-ма, за БСП - 29. 20 гласа са отишли за партията на Слави Трифонов, 18 - за “Демократична България”. Останалите 33-ма са пръснали вота си за други формации, като всяка от тях е събрала по 1-2 гласа, коментира кметът на Костадин Диков.

В ловешкото Радювене гласуването минало скучно, разказа Поля Вълчева, член на изборната комисия. По списък имащите право на глас там са 517, но го упражнили 330 души. Според Поля парламентарните избори не представляват интерес за селото, както местните. Между 17 и 20 ч дошли само двама гласоподаватели. Резултатът: 166 бюлетини за ГЕРБ, 57 за БСП, 39 за ИТН и 17 за ДПС.

Добра е активността във великотърновското с. Миндя. Гласували са 99 от 167-те имащи право. Най-много гласове - 25, са получили ГЕРБ-СДС, след тях идва БСП - 16. “Изправи се”!Мутри вън” са с 10, “Демократична България” - с 8.

В Дръндар, Варненско - селото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, също няма изненади. От 97 действителни бюлетини 74 са за ДПС. Там има и 3 гласа за партията на Слави Трифонов и 1 за ВМРО.

Едва 171 от общо 650 имащи право на вот са гласували и в пловдивското село Динк, където населението е над 90% ромско. На местните избори обаче почти всички отишли до урните.

БСП и ДПС

са получили

равен брой

бюлетини - по 49, ГЕРБ - 20, а партията на Слави Трифонов - 13. “Проливният дъжд спря хората, други са уплашени от COVID. Двайсетина го прекараха тежко и другите се пазят”, обясни кметът Иван Рашков.

В с. Желязно, което, както и Динк, е в община “Марица”, са излезли да гласуват 61% от избирателите. Така в най-малкото село с 322-ма жители е отбелязана най-висока активност. ГЕРБ взема там 61 гласа, а “Има такъв народ” - 32.

Цели села не са

докосвали

машината

за гласуване в Благоевградска област. Във Филипово, Бабяк, Дебрен, Дъбница, Фъргово, Българчево са заложили единствено на хартията.

В с. Зорница в

община Хасково

обаче всички

гласуваха с

машина

От около 600 избиратели своя вот са дали 174-ма чрез машината. 168 са гласовете за ДПС, 3 за ГЕРБ и по 1 за три други партии.

В турски квартал объркали ДПС с “Българска прогресивна линия”

Партията на отцепилия се от БСП Красимир Янков “Българска прогресивна линия” получи неочаквана подкрепа в една от изборните секции в Турция. 594 от всичките си 4364 гласа тя е получила в квартал “Йешилтепе" на град Ергене.

Най-вероятно причината за това е объркан номер в бюлетината. Вместо да отбележат номер 9 за ДПС, избирателите са посочили №10, под който беше “Българска прогресивна линия”.

В секцията са гласували 801 души. Нито един от тях не е избрал в бюлетината ДПС. 68 гласа е получила листата на ГЕРБ там, а за “Има такъв народ” са дали вота си 9 души. “Атака” е получила 1 глас в секцията.

В другия квартал на Ергене - “Саглък”, гласовете на ДПС са 665. За “Българска прогресивна линия” е гласувал само един избирател.

Единици са гласувалите за партията на Красимир Янков в останалите секции в Турция.

Ветеринар от ГЕРБ с рекорд по преференции - 13 655, бие Слави и Борисов

Абсолютният национален рекордьор по преференции се казва Георги Станков, досегашен депутат от ГЕРБ.

Той е получил 13 655 лични предпочитания и така измества първия в хасковската листа на партията Делян Добрев. Бившият енергиен министър също влиза в парламента, но от втора позиция, там ГЕРБ вкарва трима. И третият - Сашо Савов, е пренаредил листата и грабва мандата от първоначалната неизбираема 5-а позиция.

Преди преброяването на 100% от протоколите се очакваше първенец по преференции да е Слави Трифонов с 13 599 във Варна. Тези на депутата от ГЕРБ обаче се оказват с 66 повече. Той задминава с много и партийния си лидер Бойко Борисов, за когото в столичния 25-и МИР са подадени 7195 персонални гласа.

От всички избиратели на ГЕРБ в Любимец например едва 13 души не са маркирали в кръгчето на новия любимец на партията.

Въпреки 4-те години на депутатската банка Станков не се прочу с парламентарни дела. Той е сред най-рядко изказвалите се в 44-ото НС. Името му нашумя покрай празнуването на 55-годишнината му по време на мандата. Духна свещи върху помпозна двуетажна торта с глазура в позлата, която изобразяваше парламентарен звънец, аранжиран със захаросани пачки банкноти. Тогава обясни, че му била подарък, не той е поръчвал да има пари.

Станков е ветеринарен лекар, бивш директор на областната дирекция по храните в Хасково. Бил е служител на ГКПП Капитан Андреево.