Над 2 млн. са с коронавирус в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691349 www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Иран надхвърли 2 милиона след пореден рекорд днес на новозаразените за едно денонощие, предаде Франс прес.

Иранското министерство на здравеопазването съобщи днес за 22 586 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа. Досегашният рекорд от 21 954 новозаразени за едно денонощие бе отчетен едва вчера, предаде БТА. 

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Иран, с население от 83 милиона души, е 2 006 934. Страната е на 15-о място в света по този показател.

Още 185 човека са починали в Иран от усложнения, свързани с коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в страната доближава 64 хиляди (63 884).

Иран е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Близкия изток. Според признанието на самите здравни власти официалните числа са по-ниски от реалните, отбелязва АФП.

Смята се, че влошаването на епидемичната обстановка е свързано с периода около Персийската Нова година (от 18 март до 2 април), когато по традиция милиони иранци пътуват, за да се видят с роднини.

Масовата ваксинация срещу КОВИД-19 в страната се очаква са започне чак през септември. До момента Иран е успял да си осигури само около 2 милиона дози ваксина, съобщи вчера ДПА.