Началният курс, 7-и, 8-и и 10-и клас се връщат в училище от понеделник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691419 www.24chasa.bg
Учениците от горния курс ще са на ротация. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

l За големите се запазва ротацията

l Шестокласниците и деветокласниците обаче са най-ощетени - не им се събират

и 10 дни в клас през втория срок заради затегнатите мерки

l Учители предлагат във въртележката да се включват по 4 випуска от горния курс

Началният курс, 7-и, 8-и и 10-и клас се връщат в училище от понеделник. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Малките - от 1-и до 4-и клас, остават в класните стаи, а при големите действа принципът на ротацията отпреди последното затваряне.

От 26 април

се връщат 5-и,

9-и и 12-и клас, ако ситуацията позволява.

Абитуриентите ще приключат по-рано учебната година, затова е важно да се върнат още на 26 април, обясни министърът. Спокойствие носи и ваксинацията на много от учителите. Няма починали педагози сред имунизираните.

Най-ощетени са децата от 6-и и 9-и клас. През втория учебен срок те не успяха да изкарат и 10 пълни присъствени дни, сметна директорката на столичното 23-о СУ “Жолио Кюри” Нина Чанева. От 4 февруари в час влязоха 7-и, 8-и и 12-и клас за две седмици. После от 18 февруари до 2 март се върнаха 5-и, 10-и и 11-и. И когато от 4 март дойде ред на 6-и, 9-и и отново 12-и, на 12 март се реши за новото затваряне и всички ученици минаха онлайн до пролетната ваканция, която свършва тази неделя.

“Всяко неприсъствено обучение влияе на децата. Не е задължително качеството да падне, защото някои деца в самостоятелна форма се съсредоточават по-добре. Влияе със сигурност на психиката им. Затворените деца вкъщи по цял ден са в интернет, а не е ясно и какво точно се случва в семейството и как това се отразява на малките”, коментира Чанева. Учителите

канят децата в

училището за

разговор с

психолог,

ако забележат промяна в поведението им.

“Учениците от 6-и клас ще се върнат чак на 17 май. На тях буквално им се събира само една седмица след края на октомври”, каза и директорът на столичното 51-о училище “Елисавета Багряна” Асен Александров, който оглавява Сдружението на директорите в системата на средното образование. Според него 6-класниците получават онова, което учителите трябва да им дадат, но самите те нямат воля да се самоорганизират.

Учителските синдикати и работодателските организации предлагат във въртележките да се включат по 4 випуска от прогимназията и гимназията, за да се избегне оставането у дома на някой клас цели 4 седмици.

“Дали 40, или 50% от децата се връщат присъствено, е все едно. Рискът не е кой знае колко по-голям. Всъщност трябва да има управление на риска”, коментира Александров. Само двама карантинирани ученици, контактни на болни в семейството, е имало в 51-о училище през февруари и март.