Родители взели 1 393 000 дни, за да гледат децата си по време на пандемията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691449 www.24chasa.bg
Лекари са изписали болнични за над 15 млн. работни дни. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Болничните се стопили с 1 млн. дни, но разходите за тях се вдигнали с 36 млн. лв.

Българите са ползвали 1 393 000 дни болнични, за да гледат болните си деца или близки през пандемичната 2020 г. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

Броят на този вид болнични е скочил двойно спрямо година по-рано, когато такова обезщетение е изплатено за 666 хил. дни. Според експертите основната причина е разпространението на COVID. “След март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти”, отбелязват от института. Болничните листове за карантина са били 171 900, а година по-рано - едва 2500.

Държавата

е платила

57 млн. лв. на

родителите,

за да гледат болните си деца вкъщи през миналата година. Това е увеличение от близо 38 млн. лв., ако направим сравнение с 2019 г.

За карантина държавата е плащала средно по 6 работни дни, а за останалите болести по 2 дни.

Средно на ден родителите са получавали 40,81 лв. от НОИ. Тук сумата се е вдигнала с 12,5 лв. спрямо предходната година.

Като цяло пандемията е стопила болничните с 1 046 200. Общо през миналата година българите са взели този тип обезщетение за 15 749 800 работни дни. Основната причина е, че коронакризата остави много българи без работа. Средно на месец през миналата години са се осигурявали малко под 2,5 млн. души. Докато година по-рано те са 2,6 млн. лв. “Отчита се спад от около 4,7%, което е пряка последица от шока на пазара на труда, който пандемията на COVID-19 нанесе”, пише още НОИ.

С над 36 млн. лв.

са се вдигнали

разходите

за болничните. Така за цялата 2020 г. НОИ е изплатил над 531 млн. лв. за обезщетения за общо заболяване. Основната причина са по-високите заплати. Средният осигурителен доход през миналата година е бил с 8,4% по-висок в сравнение с предходната. “Влияние оказва и вдигането на минималната заплата до 610 лв. през 2020 г., както и нарастването на максималния осигурителен доход с 15,4%, или 3000 лв.”, обясняват още от НОИ.

Така средното обезщетение на ден за болничен вече е 33,74 лв. Година по-рано той е бил 29,49 лв.

Работодателите ползвали 60/40 средно по 5 месеца

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката 60/40, а работодателите са получавали помощта от държавата средно по 5,6 месеца. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

Около 6% от фирмите са получили подкрепа само за един месец, като същият процент са вземали помощта дванадесет месеца. Най-масово мярката 60/40 е ползвана 3 месеца.

Една фирма е запазвала

по 21 от служителите

си средно на месец. “Броят им варира според това колко човека осигуряват. Така той е 3 за работодателите с под 10 работници, но достига до 496 с тези над 250 служители”, обясняват експертите от НОИ.

Средно на месец подкрепа е отивала за 6 хил. работодатели. НОИ пък е правил плащане към тях на всеки 3 дни, показва статистиката.

Всяка четвърта фирма, възползвала се от мярката, е от сектор “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”. 23% са от “Хотелиерство и ресторантьорство”, а 17% - от “Преработващата промишленост”. Едва 0,2% са фирмите от сектор “Добивна промишленост”.

Най-много работни места обаче са запазени в “Преработващата промишленост” - 42% от общия брой. Тук са дадени и най-много пари по програмата. “Това е логична последица от факта, че именно в този сектор са концентрирани работодатели със сравнително по-голям брой работници, отколкото в другите сектори на икономиката”, обясняват от НОИ.

Всяка трета фирма,

ползвала 60/40,

е от София

Пловдивските заемат второто място, но с едва 7,4% от общия брой. Следват Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Русе.

“Със своите 3% от работодателите, но близо 12% от изплатените средства област Стара Загора е специфичен случай. Причината за големия дял на изплатените средства е, че там са кандидатствали големи работодатели от добивната промишленост и военнопромишления комплекс”, обръщат внимание в анализа. Сходна е ситуацията в Габрово и Търговище.

Около 80% от подкрепените работодатели са били с по-малко от 25 осигурени лица, показва средната статистика на месец. От тях 58% са с под 10 осигурени лица.

Предприятията с над 250 работници са 1,5% от всички кандидатствали. В тях обаче са 37% от запазените работни места.

Смятат служебно пенсиите на 300 хил. работещи пенсионери

От 19 април почват да плащат добавката от 120 лв., ще я получат над 390 хил. души

Пенсиите на над 300 хил. работещи пенсионери се преизчисляват служебно от Националния осигурителен институт.

Смятането започна от 1 април, но само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията.

„При преизчисляването се използват осигурителните данни за времето до 31 декември 2020 г., които са били налични в информационната система на НОИ към 1 март на текущата 2021 година. Това позволи болшинството

пенсионери да получат

още през този месец

вече преизчислените

им пенсии в по-високия размер,

с отделни изключения, при които във връзка с преизчисляването трябва да се извършат проверки или допълнително уточняване на данните в законово установения 4-месечен срок.“

Работещите пенсионери могат да подадат заявление, ако искат парите им да бъдат преизчислени и с осигурителния доход, припомнят от НОИ. То обаче се прави, ако това е по-благоприятно за тях.

От 19 април ще започне и изплащането на добавката от 120 лв. за хранителни продукти на около 390 хил. възрастни. Еднократната помощ е за хората с пенсии между 300,01 и 369 лв.

Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или в пощенските клонове. Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към социалната служба по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, предупреждават от социалното министерство. След това ще бъде включен в списъците.

Добавката ще се изплаща като пенсията - по банков път или в пощата.