Джо Байдън осъди епидемията от насилие с огнестрелно оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691833 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Американският президент Джо Байдън осъди днес "епидемията" от насилие с огнестрелно оръжие в САЩ и представи конкретни мерки за ограничаване на разпространението на такова оръжие, предаде Франс прес, припомняйки, че в САЩ стрелбите са се превърнали в бедствие, което досегашните правителства са били безсилни да спрат.

"Насилието с огнестрелно оръжие в тази страна е епидемия, това е международен позор", заяви президентът в изявление в Белия дом, обявявайки шест указа, които остават с ограничен обхват, предаде БТА. 

Една от тези мерки има за цел да се бори с т.нар. оръжия "фантоми" - самоделни оръжия, направени в някои случаи на 3D принтер, които нямат сериен номер.

Правилата за някои пистолети, оборудвани със стабилизатор, прикрепен към ръката на стрелеца, устройство, използвано при скорошната стрелба в Колорадо, също ще бъдат затегнати.

Президентът възложи също изготвянето на първи цялостен доклад за трафика на огнестрелни оръжия в САЩ от 2000 г. насам.

Знаейки добре, че в момента не е в състояние да накара Конгреса да приеме по-смели мерки по тази свръхчувствителна тема поради твърде крехкото парламентарно мнозинство на демократите, Байдън се задоволи с микромерки.

Президентът увери, че нито една от мерките "не посяга" върху Втората поправка на конституцията, гарантираща на гражданите правото да притежават и носят оръжие.

Байдън призова за забрана частни лица да притежават автоматични оръжия.

"Трябва също да забраним автоматите и пълнителите с голям капацитет", заяви той.

Президентът обяви също назначаването на Дейвид Чипман, привърженик на по-строгите закони за леките огнестрелни оръжия, за ръководител на Службата за алкохола, тютюна, огнестрелните оръжия и експлозивите (ATF) - федералната агенция, която регулира продажбата на огнестрелни оръжия в САЩ.