За 10 години жилищата поскъпнаха с 30%, наемите - само с 10%

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691856 www.24chasa.bg

Причината е в поевтинелите ипотечни кредити - все повече наематели предпочитат да си купят жилище

Цените на жилищата в България са поскъпнали с малко над 30% за последното десетилетие - между края на 2010 и края на 2020 г., но наемите за същия период са се увеличили само с 10%. Това показват сравнителни данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

Трендът е бил същият в целия ЕС и в Европейското икономическо пространство, но с вариации в темповете на нарастване. Прави впечатление, че докато в стойността на жилищата има съществени отклонения през годините, свързани най-вече със световната финансова криза преди десетилетие и последващото възстановяване,

при наемите

траекторията на

поскъпване е

постоянна

Наемите са растели устойчиво не само в България, а и в целия ЕС, макар и с по-малко, дори в годините между 2010 и 2014, когато цените на жилищата претърпяха срив. За цялото десетилетие жилищата в ЕС са поскъпнали средно с 28,6%, докато наемите - с 14,9%.

Според имотни експерти обяснението за подобно движение може да бъде само едно - през цялото това десетилетие

лихвите по

ипотечните

кредити вървяха

само надолу

Т.е. естествено е, че все повече хора, живели под наем, в един момент намират за по-изгодно да изтеглят кредит, за да си купят жилище.

“Имайте предвид също така, че специално през 2020 г. пазарът на наемите бе ударен доста силно, и то в целия ЕС. Много хора напуснаха големия град, за да работят отдалечено, учещите, които са голям контингент на наемния пазар, се прибраха и мисля, че специално в България наемите са претърпели доста голям спад”, каза пред “24 часа” изпълнителната директорка на “Адрес” Гергана Тенекеджиева.

От сравнението на Евростат се вижда, че

България е в

златната среда

по поскъпване на имотите и на наемите.

За тези десет години цените на жилищата в Естония например са поскъпнали със 112%, т.е. са се удвоили, а при наемите поскъпването е 145%. Нещо подобно се е случило и в Исландия, която е в Европейското икономическо пространство, без да е член - там поскъпването на жилищата е дори малко над 125% за последните 10 години.

Гърция е на другия полюс - там и цените на жилищата, и наемите за това десетилетие са намалели с 30%, но трябва да се има предвид, че

това се дължи

изключително

само на

дълговата криза,

след която имотните цени се сринаха. Преди да загуби близо 25% от брутния си вътрешен продукт, цените на имотите в южната ни съседка също са вървели нагоре.

Почти същото е положението и в друга държава с голяма дългова криза - Италия, където за цялото десетилетие имотите са поевтинели с почти 20%.

Намаление на цените на жилищата е регистрирано още в Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%). Кипър също отчита и намаление на стойността на наемите - от 4,1%, докато в Италия и Испания има повишение на наемите, макар и в рамките на около 5%.

За отбелязване е също, че

ръстът на

имотните цени

и на наемите в

страните - членки

на ЕС, и в

еврозоната

почти съвпадат

В еврозоната ръстът на цените на имотите за 10-годишния период е 26%, на наемите - 15%. В ЕС той е малко по-голям - 29% за имотите и 15% за наемите.

В четвъртък Евростат публикува и ръста на цените на жилищата за четвъртото тримесечие на 2020 г. За България той е 5,45 на годишна база, както съобщи НСИ преди седмица.

Сравнението показва, че сме на 12-о място в ЕС по ръст на жилищните цени. Най-голям е той в Люксембург - 16,7% спрямо година по-рано, а най-малък в Ирландия - само 0,6%.