Министри, лидери и учени уверяват в безопасността на ваксината на "АстраЗенека"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9691982 www.24chasa.bg
Мат Ханкок СНИМКА: Ройтерс

Още европейски страни въвеждат възрастови ограничения за препарата на АстраЗенека

Британски здравни министри, лидери и учени предприеха стъпки за да разсеят страховете на британците, свързани с използването на ваксината на "АстраЗенека/Оксфорд", след като здравните регулатори промениха препоръките си за нея, предаде ДПА.

Британският здравен министър Мат Ханкок днес подчерта ефективността на ваксината и описа пагубните последици от COVID-19.

"Ваксините са безопасни, но ако искате да си поставите ваксина на "Пфайзер" или "Модерна" няма проблем", каза министърът пред Би Би Си.

"Системата, оценяваща безопасността на тази ваксина, е толкова чувствителна, че можем да засечем случаи, които са четири на един милион. Казаха ми, че става въпрос за риск, съотносим с този да си в самолет на дълги разстояния, който катастрофира", допълни Ханкок, визирайки вероятността за появата на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на "АстраЗенека", предаде БТА. 

Професор Антъни Хардън, заместник-директор на британския консултативен орган за ваксините - Съвместния комитет за ваксинации и имунизации - каза пред телевизия Ай Ти Ви, че хората "не трябва да губят доверие" във ваксината на "АстраЗенека/Оксфорд" и добави: "Това е една чудесна ваксина".

Португалия реши да ограничи използването на ваксината на Астра/Зенека срещу коронавируса за хора над 60 години заради информациите за връзка между нея и редки случаи на кръвни съсиреци, предаде Франс прес. В страната над 1,3 милиона души са получили най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, а близо 580 000 са получили две дози.

Правителството на Испания обяви, че ваксината на АстраЗенека може да се използва при хората на възраст между 60-60 години, след като на по-ранен етап беше въвело ограничения за използване при групата 66-69 години.

Нидерландия ограничи използването на препарата на АстраЗенека за хора над 60 години, допълва Ройтерс.

Подобни ограничения вече въведоха Италия и Германия, където ваксината ще се използва за хората над 60 години, а Франция реши тя да се използва за хората над 55 години. Очаква се френските здравни власти утре да кажат, че хората с първа доза от АстраЗенека, които са под 55 години, ще трябва да получат втора доза от ваксина от типа иРНК, каквито са тези на Пфайзер/Бионтех и на Модерна.

Австралия и Филипините също ограничиха използването на препарата на АстраЗенека. Първата страна препоръча хората под 50 години да се ваксинират с препарата на Пфайзер, а втората преустанови временно използването на ваксината на АстраЗенека при хората под 60 години, предаде Ройтерс.

Африканският съюз обяви, че се отказва от плановете да осигури допълнителни количества от ваксината на АстраЗенека за страните членки, произведена от най-големия производител на ваксини в света - Индийският серумен институт, предаде Ройтерс. Днес Джон Нкенгасонг, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, каза, че решението на АС няма нищо общо с изводите на британски и европейски регулатори за евентуална връзка между ваксината и кръвни съсиреци. Той каза, че основната причина е да се избегне дублирането на усилията с механизма КОВАКС на Световната здравна организация, който ще продължи да доставя препарат на АстраЗенека за Африка. Нкенгасонг каза, че АС ще се фокусира върху ваксината на Джонсън енд Джонсън и припомни за сделката за доставката на 400 милиона дози от нея за Африка.

КОВАКС цели да достави 600 милиона дози ваксина на около 40 африкански страни тази година, като повечето от тези дози ще са на АстраЗенека. В Африка са поставени по-малко от 13 милиона дози ваксини. Населението на континента е 1,3 милиона души. АС искаше да си осигури, извън механизма КОВАКС, допълнителни 500 милиона дози от ваксината на АстраЗенека за 55-те си страни членки на цена от 3 долара за доза. Но миналия месец Индия суспендира експорта, за да удовлетвори нарасналото вътрешно търсене.

С отказа на АС от плановете за тези допълнителни дози няма да има риск от ненужна конкуренция между СЗО и АС, така че и двете да се опитват да си осигурят едни и същи дози от един и същ производител за една и съща цел (ваксиниране на африканското население).