Георги Марков: Орбан чака 8 г. да се върне на бял кон, Борисов ще чака 8 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/9692251 www.24chasa.bg
Георги Марков

Бойко Борисов побеждава за пети пореден път на парламентарни избори, става абсолютен шампион в България и Европа. Това припомни бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Георги Марков по телефона от Будапеща за Би Ти Ви.

Според юриста победата на Борисов е уникална - джипката стана символ на всичко, изградено в страната. Марков напомни и "невероятната му международна дейност - Борисов доведе в страната 34 държавни и правителствени ръководители в България".

Според Марков подаването на оставка от депутатския мандат е силен политически ход на Борисов, защото "българският народ е гласувал Борисов да става премиер и да управлява България, изпрати БСП на 15%". ГЕРБ не може да направи правителство заради лошия избирателен закон, посочи Георги Марков, затова го съветвам да остави другите партии да си направят правителство, имат 165 депутата.

"Не съм съгласен, че е дошъл край на ерата "Борисов". Борисов продължава да управлява страната - не сме само парламентарна република, но и със силна местна власт, където кметовете на 5 милиона българи са от ГЕРБ. Борисов остава истински водач на ЕНП, след като Виктор Орбан напусна ЕНП", каза още Георги Марков.

Ако сега има правителство, то ще е на победените - да ги видим могат ли да управляват, предложи Марков: "Виктор Орбан чака 8 години унгарските комунисти да провалят държавата, сега Борисов ще чака 8 месеца, да ги видим какво правят, те дори не му дават председателското място на парламента въпреки, че ГЕРБ е първа политическа сила според резултата от изборите." Затова нека Борисов да им даде да направят правителство, да видим какво могат, препоръчва Марков за действията на Борисов и ГЕРБ.