Франция: Хората под 55 г., ваксинирали се с АстраЗенека, ще получат друга втора доза

https://www.24chasa.bg/novini/article/9693633 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Хората под 55 години във Франция, на които е поставена само една доза от ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), ще получат друга ваксина при поставянето на втората доза, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Решението е взето в момент, когато френското правителство се надява да овладее третата вълна на епидемията от коронавируса.

Висшата служба по здравеопазване (HAS) обяви тази сутрин мярката, определена като "напълно логична" от здравния министър Оливие Веран. Решението се отнася за повече от половин милион души, сред които и самият той. Веран получи първа доза от ваксината на АстраЗенека в началото на февруари като представител на здравните власти.

За целта ще бъдат използвани РНК ваксините на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna). Мярката ще засегне 533 000 души във Франция.

Френските здравните власти са изправени пред нова трудна задача, свързана с ваксината на АстраЗенека, перипетиите около която са свързани, по-конкретно, с риска от кръвни съсиреци, които тя причинява в изключително редки случаи.

Френските власти на 19 март взеха решение да преустановят употребата на ваксината на британско-шведската компания при ваксинирането на хора под 55 години, припомня Франс прес.

Повече от три месеца след началото на ваксинационната кампания във Франция, здравният министър приветства поставения вчера рекорд от 437 000 поставени дози за един ден, с което страната премина прага от 10 милиона души, получили поне първа доза. "Усилията на французите ще се отплатят", увери Веран, който предпочита да говори предпазливо за "тенденция към стабилизация", а не за "отстъпване" на епидемията.